Almanlar Merkel'i dinlemedi

Merkel’in Türkiye’ye ekonomik yaptırım tehdidi havada kaldı. Teknoloji transferini de içeren Türkiye’nin rüzgar enerjisi ihalesine Alman firmalardan teklif yağdı. İhale için yarışan 8 şirketten 4’ü Alman firması.
Almanlar Merkel'i dinlemedi

Almanya’nın ‘Türkiye’ye yatırıma gitmeyin’ provakasyonu, Alman devlerini caydırmadı. 1 milyar doları aşması beklenen rüzgar santrali ve türbin fabrikası için yapılan ihaleye 4’ü Alman 8 konsorsiyum başvurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye karşı tutumu Alman yatırımcıyı yolundan döndürmedi. Son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in yatırımcıları Türkiye’de yatırım yapmamaları yönündeki provakosyonuna rağmen dün 4 Alman şirket Türkiye’de yatırım yapma kararı aldı. Enerji Bakanlığı’nın açtığı ve 1 milyar doları aşması beklenen Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesine aralarında 4 Alman şirketin de bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi. Türk ortaklarıyla teklif veren şirketlerin arasında dünyada ilk 10’da yer alan ABD, Çin, Danimarkalı devler de var.

İhalenin, ağustos ayı içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Rüzgar YEKA projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın daha önce yaptığı “Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getireceğiz” açıklamasının ikinci ayağı olarak tanımlanıyor.

AĞIRLIKLI YERLİ ÜRETİM

Alınan bilgiye göre ihaleyi kazanan konsorsiyum 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacak. İhale sonucu kurulacak RES büyüklüğü Türkiye’nin 6.000 MW olan kurulu rüzgardan elektrik üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak.  Yarışmayı kazanan konsorsiyum 100 milyon dolar üzerinde yatırım ile türbin fabrikası  kuracak ve üretimde en az yüzde 65 yerli ürün kullanacak. Ayrıca yüzde 80’i Türk mühendislerden oluşan 50 personel ile araştırma-geliştirme faaliyeti yürütecek.

Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre ihaleyi kazanan konsorsiyum her birinde en az 50 MW gücünde RES kurmak kaydıyla Kayseri-Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale ve Bilecik-Kütahya-Eskişehir bölgelerinde toplam 1.000 MW güçte santral kuracak. Fabrikada üretilen türbinler bu sahalarda kullanılacak. Bundan önce Konya Karapınar’da 1,000 MW güçte güneş enerjisi santrali ve fotovoltaik modül üretim fabrikası kurulumu için Mart ayında yapılan YEKA ihalesinde en iyi teklifi Kalyon ile Güney Koreli ortağı Hanwha vermişti. Bu ihalede toplam yatırım tutarının 1.3 milyar doları aşacağı belirtilmişti.

Dünyanın ilk 10 şirketinden 8’i geldi      

İhaleye teklif veren Vestas rüzgar türbin üretiminde dünyada ilk sırada, GE ikinci, Çin menşeli Goldwind üçüncü sırada yer alıyor. Alman firmalardan Siemens ise dünyanın en büyük dördüncü rüzgar türbin üreticisi konumunda bulunuyor. Enercon ve Nordex ise beş ve altıncı sırada yer  alıyor. Çin’in diğer bir şirketi MingYang da dünyanın en büyük sekizinci, ülkesinin en büyük özel sektör rüzgar türbin üretim şirketi konumunda bulunuyor. Alman Senvion ise dünyanın en büyük onuncu rüzgar türbin üretim şirketi olarak sıralanıyor. Bu şirketlerin pazar payı, küresel rüzgar enerjisi pazarının yüzde 90’ını temsil ediyor.     

TEKLİF VERENLER

Vestas (Danimarka) - Enerjisa
Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon
Enercon (Almanya) - Polat Enerji - Limak Enerji
Nordex (Almanya) - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji
Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya) - IC İçtaş Enerji
Goldwind (Çin) - Akfen Holding - Beyçelik
General Electric (GE- Amerika) - Fina Enerji
MingYang (Çin) - İlk İnşaat

Albayrak: Türk ekonomisine güvenin  teyidi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, pazarın yüzde 90 büyüklüğünü temsil eden 8 firmanın rüzgar YEKA ihalesine girecek olmasının Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güveninin teyidi olduğunu söyledi. Albayrak, dün düzenlenen rüzgar YEKA ihalesi ile ilgili twitter üzerinden açıklama yaptı. Albayrak, “Rüzgar YEKA ihalemiz için dünyanın en büyük 8 rüzgar türbini üreticisi firma teklif verdi. Pazarın yüzde 90 büyüklüğünü temsil eden 8 firmanın bu ihaleye girecek olması Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güveninin teyididir. Fabrika ve 10 yıllık AR-GE ile gerçekleşecek rüzgar YEKA’sıyla inşallah ülkemizi rüzgar teknolojilerinin üretim merkezi haline getireceğiz” dedi.