Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: "Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız"

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: "Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız"

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, "Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız" dedi.

Çalışma ziyaretinde bulunmak üzere Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'le görüştü.

Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, Almanya olarak Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını söyledi. Gabriel, görüşmede Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Irak Merkezi Yönetimi arasındaki gerginliğin azaltılması ve görüşmelerin başlaması yönünde görüş belirtildi.2017 yılının DEAŞ'a karşı önemli bir başarı yılı olduğunu ifade eden Gabriel, terör örgütü DEAŞ'a karşı Irak'ta el edilen başarıda Irak Merkezi kuvvetlerinin olduğu kadar IKBY güçlerinin de önemli katkısı olduğunu ve kararlılıkla mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirtti. Irak'ıh kalkınması için yapacakları yardımların şarta bağlı olduğunu belirten Gabriel, "Yardımların devam edebilmesi Irak'ın içinde bulunduğu sorunları barışçıl, demokratik yollardan çözmesi ve var olan gerginliklerin çözülmesine bağlıdır" dedi.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani de basın toplantısında terör örgütüyle mücadelede Alman ordusunun Peşmergelere verdiği eğitim ve yaptığı silah yardımından dolayı teşekkür ederek, yardımların sürmesini talep etti. Barzani, Irak merkezi hükumetiyle Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözülebilmesi için Almanya'nın arabulucu olmasını istedi.

İHA