Almanya'dan Çin'e "Rusya-Ukrayna savaşını sonlandırın" çağrısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için Çin'e Moskova üzerindeki nüfuzunu daha fazla kullanma çağrısında bulundu. Scholz, küresel zorluklar ve olağandışılığa karşı "Doğrudan diyalog" istiyor.
Almanya'dan Çin'e "Rusya-Ukrayna savaşını sonlandırın" çağrısı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta ikinci yıl geride kaldı. 24 Şubat tarihinde başlayan savaş artan şiddetiyle devam ediyor. Savaşın başından bu yana her iki ülkede de ağır kayıplar verildi, bir çok kent yerle bir edildi. Zarar sadece iki ülke arasında kalmadı, küresel bir krize de dönüştü. Pek çok ülke arabulucu olamaya çalıştı, değişen bir şey olmadı. Son olarak Almanya, savaşı sona erdirmesi için Çin’i Rusya üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çağırdı

"RUSYA ÜZERİNDEKİ NÜFUSUNUZU DAHA FAZLA KULLANIN"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin-Almanya hükümetler arası istişare mekanizmasının yedinci toplantısının ardından Çin Başbakanı Li Çiang ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için BM Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi olarak Çin'e “çok özel” görev düştüğünü söyleyen Scholz, “Çin hükümetine bu savaşta (Rusya-Ukrayna savaşı) Rusya üzerinde daha fazla etki göstermesi için bir kez daha çağrıda bulundum.” dedi.

"RUSYA'YA SİLAH VERMEMENİZ ÖNEMLİ"

Scholz, Çin'in Ukrayna’da "saldırgan Rusya'ya" silah sağlamamaya devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı. Dünya liderleri arasındaki doğrudan görüşmelerin zorlu küresel ortamda her zamankinden daha önemli olduğunu kaydeden Scholz, “Doğrudan diyalog, kişisel görüşmeler, gerçek bir müzakere, tüm bunlar küresel zorlukların ve krizlerin yaşandığı bu olağandışı dönemde her zamankinden daha önemli.” diye konuştu.

ALMANYA VE ÇİN ARASINDA ÇOK SAYIDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI YAPILDI

Çin Başbakanı Li Çiang ise Pekin’in ikili ilişkileri yeni bir düzeye taşımak için Berlin ile çalışmaya istekli olduğunu belirterek, “Küresel ekonomik toparlanma, büyüme ivmesinden yoksun. Etkili büyük ülkeler olarak Çin ve Almanya, küresel barış ve kalkınma için daha yakın işbirliği yapmalıdır." dedi.

Ülkesinin "AB-Çin ilişkilerine büyük önem verdiğini" dile getiren Li, bu bağları ilerletmek için Almanya ile çalışmaya istekli olduklarını vurguladı.

Li, ziyareti sırasında Çin ve Almanya’nın, ileri üretim teknolojisi ve çevrenin korunması da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda 10'dan fazla işbirliği anlaşması imzaladığını bildirdi.

Çin'e ekonomik bağımlılıklarını azaltmak isteyen ülkeleri bu "riski azaltma" politikasını ülkesine karşı ayrımcılık yapmak için kullanmamaya çağrısında bulunan Li, ülkesinin iklim değişikliğine karşı mücadelede diğer ülkelerle birlikte çalışacağını belirtti.

GAZETECİLERİN SORU SORMASINA İZİN VERİLMEDİ

Söz konusu basın toplantısında, Scholz ve Li’nin açıklamalarının ardından Çin tarafının talebi üzerine gazetecilerin soru sormasına izin verilmedi.

Öte yandan Li'nin Başbakan olarak ilk yurt dışı ziyaretini, Avrupa Birliğinin (AB) lokomotifi olan Almanya'ya yaparak, Çin'in, ABD ile küresel güç rekabetinin arttığı bir dönemde kıta ile ekonomik ve siyasi ilişkileri geliştirme, Avrupa'nın stratejik özerkliğini destekleme niyetini gösterdiği yorumu yapılıyor. Çin Başbakanı Li'nin, Berlin'in Pekin'e ekonomik bağımlılığını azaltma stratejisi izlediği bir dönemde bağları güçlendirmek umuduyla Alman şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bugün Münih'te bir araya gelmesi de planlanıyor.

Etiketler :