Almanya’dan Türkiye’ye silah ambargosu

Almanya’nın, 2016’nın başından bu yana tam 11 kez NATO müttefiki Türkiye’ye silah satmayı reddettiği ortaya çıktı. Alman hükümeti, karara ‘silahların halka karşı kullanılması endişesini’ gerekçe gösterdi.
Almanya’dan Türkiye’ye silah ambargosu

Türkiye ile Almanya arasındaki gerginliğin yeni bir boyutu ortaya çıktı. Alman hükümeti, geçen yılına başından bu yana toplam 11 kez Türkiye’ye silah satışını reddettiklerini açıkladı.

Sol Parti Milletvekili Jan van Aken’in verdiği soru önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanlığı, hafifi silahlar, mühimmat ve diğer askeri malzemelere ilişkin Türkiye’den gelen satın alma tekliflerinin geri çevrildiğini belirtti. Bakanlık adına açıklamada bulunan Müsteşar Matthias Machining, “Türkiye’deki insan hakları durumunun silah satışının yapılmaması kararında büyük rol oynadığını” söyledi.

Machining, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana güneydoğuda ve diğer bölgelerdeki iç problemleri bastırmak için söz konusu silahların halka karşı kullanılmasından endişe ettiklerini belirtti.  Alman medyasına yansıyan haberlerde, Berlin hükümetinin NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere silah satışı yaptığı, ancak satış taleplerinin bazı istisnasi durumlarda, siyasi gerekçelerle geri çevrilebildiği ifade edildi. Türkiye gibi NATO üyesi bir ülkeye silah satışı yapılmamasının sıradışı bir durum olduğuna dikkat çekildi. Sol Parti adına soru önergesini veren van Aken, kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek “Bir sonraki adım  Almanya’dan Türkiye’ye hiç silah satışı gerçekleşmemesi olmalı” dedi.