Altın yumurtlayacak, ekonomi kazanacak!

Kuyumculuk sektörünün bankacılık alanındaki kredi ihtiyaçlarının karşılanması, sektörün ve ihracatın desteklenmesi ve yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasının amacıyla Altınbank kuruluyor.
Altın yumurtlayacak, ekonomi kazanacak!

Kuyumculuk sektörünün önemli bir açığını kapatacak Altınbank’ın kurulması için adımlar atıldı. Altınbank’ın arz talep dengesini sağlayacağını belirten Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı ve Yaşarlar Kuyumculuk Sahibi Yusuf Yaşar, “Altınbank hem devlete hem de kuyuculara büyük katkı sağlayacak. Hem kuyumcuların hem de devletin önemli bir ihtiyacını karşılayacak Altınbank’ın bir şubesi de Konya’da da açılması gerekir” dedi.

yusuf-yasar-002.jpg

‘KUYUMCULARIN KENDİLERİNE GÖRE SORUNLARI OLUYOR’

Kuyumcuların kendilerine göre sorunlarının olduğunu, Altınbank’la birlikte bu sorunların önemli bir kısmının giderileceğini kaydeden Başkan Yusuf Yaşar, “Altınbank gibi bankalara ihtisas bankası deniliyor. Altınbank şu anda fikir aşamasında olan bir banka olsa da çok yararlı ve çok faydalı bir banka olacak. Son zamanlarda korumalı hesaplar arasına altın da girdi. Devletimiz de yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma duygusu oluştu. Türkiye’de yaklaşık 40 bin tane kuyumcu var. Kendi sermayesi olanların çok daha büyük sermayeye ihtiyaçları oluyor. Kuyumcuların ana sermayeleriyle yaptığı bir ihtisas bankası oluşursa kuyumcular kendilerine göre sistemlerini kurabilirler. İşi bilen insanlar bu işe girerse kendi sorunlarını da kendi içlerinde çözebilirler. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım bana altın kredisi var mı diye sordu. Ben de araştırdım ve bankalara sordum. Daha önce bu işi yapan bankalar da artık yapmıyormuş. Özel bankalar yıllar önce bu işe teşebbüs ettiler ancak altın fiyatları artınca bıraktılar” diye aktardı.

altinbank-1.jpg

‘ALTINBANK’IN ŞUBELEŞMESİ GEREKİYOR’

Altınbank’ın şubeleşmesi gerektiğini ve bir şubesinin de Konya’da açılması gerektiğinin altını çizen Yaşar, ”Kuyumculuk sektörünün dinamiği İstanbul’da dönüyor. İstanbul’daki birkaç kuyumcunun sermayesi Anadolu’daki bütün kuyumcuların sermayesine denk gelir. İstanbul Türkiye’nin finans merkezidir. Bu nedenle Altınbank’ın genel merkezi İstanbul’da olacak ama Türkiye’nin her tarafında da şubesi olması gerekiyor. Eğer ihtisas bankası olursa bir tane eksper bulunur. Vatandaş bankaya gider. Çeyrek, yüzük, küpe ve altınlarını verirse orada analizi yapılır, para da hesabına hemen yatırılır. Ekonomide arz talep dengesi var. Talep olursa arz kendiliğinden oluşur. Altınbank hem devlete hem de kuyumculara büyük katkı sağlayacak. Hem kuyumcuların hem de devletin önemli bir ihtiyacını karşılayacak Altınbank’ın Konya’da da açılması gerekir. Yastık altında olan altınların ekonomiye kazandırılması için böyle bir bankanın kurulması gerekiyordu. Bu da normal banka değil de ihtisas bankaları aracılığıyla daha rahat daha kolay katılabilir. Gerekirse devlet gerekirse kuyumcu gerekirse de millet kullanabilir. Türkiye’de olan arz talep dengesini Altınbank giderir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

altinbank-2.jpg

‘KUYUMCULARIN KAPANMA SORUNU ORTADAN KALKTI’

Kuyumcularda zorunlu hale getirilen mesleki yeterlilik belgesinin artık mevcut kuyumcularda geçerli olmayacağı konusuna da değinen Yaşar, “Eskiden herkes kuyumcu açabiliyordu fakat kuyumculuk dikkat isteyen, ahilik kültürü isteyen, mesleki tecrübe isteyen bir sektördür. Devlet mesleğe yeni bir statü kazandırmak için bir düzenleme yaptı. Bunun için çıraklık okullarında kuyumculuk bölümü açıldı. Öğrenciler ilk ve ortaokul sürecini bitirdikten sonra haftada bir gün eğitim almak üzere 4 yıl da çıraklık okuluna gidiyorlar. 4 yıl boyunca da 1250 TL maaş alıyorlar. Bunun 850 lirasını devlet karşılıyor. Diğer kalanı da iş yeri sağlıyor. Daha sonra kalfalık, ondan sonra da çıraklık dönemi başlıyor. Ustalık belgesini de aldıktan sonra yeterlilik belgesi isteniyor. Yani bir kuyumcunun dükkan açabilmesi için yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor.

altinbank-3.jpg

Yeni çıkan yasayla birlikte 5 yıllık eğitim süreci mevcut kuyumcularda geçerli olmayacak. Ama bundan sonra açılacak kuyumcular da bu belgeleri alacak. Mesleki yeterlilik belgesi Ticaret İl Müdürlüğünden alınıyor. Kuyumcunun yetki belgesi yoksa bile yanında çalıştırdığı elemanın da yetki belgesi olması yeterli oluyor” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

altinbank-4.jpg

altinbank-5.jpg

Etiketler :