Altının gram fiyatı 130 liranın üstünü gördü

Altının gram fiyatı, İngiltere'deki referandumdan çıkan Brexit sonucunun piyasalarda neden olduğu şok etkisi ile 130,4 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Altının gram fiyatı 130 liranın üstünü gördü

Altının gram fiyatı, İngiltere'deki referandumdan çıkan Brexit sonucunun piyasalarda neden olduğu şok etkisi ile 130,4 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi. Resmi olmayan sonuçlara göre Birleşik Krallık'ta AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı.

Dün akşama kadar referanduma ilişkin yayımlanan anketlerde AB'de kalma yanlılarının önde olduğunun görülmesi piyasalarda son dakikaya kadar iyimserliğin hakim olmasına neden olmuştu. Bu iyimserlikle hafta başından bu yana düşüş eğiliminde hareket eden altının ons fiyatı dün günü 1.256 dolardan tamamlamıştı.

Ons altın, Brexit kararının ardından yatırımcıların risksiz varlıklara yönelmesi ile sert bir şekilde yükselişe geçerek 1.358 doları görmesinin ardından kazançlarının bir kısmını geri vererek saat 09.20 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 4,9 artışla 1.318 dolar seviyelerinde dengelendi.

Gram altın ise ons fiyatı ve dolar kurundaki artışla 130,4 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından şu dakikalarda 125 liradan alıcı buluyor.

Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor.

Bugün Brexit ile ilgili yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların ana gündem maddesi olacağına değinen analistler, piyasalarda artan oynaklığın ardından merkez bankalarından gelmesi muhtemel açıklamaların da fiyatlamalar üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor.

Analistler, teknik açıdan gram altında 130 lira seviyesinin direnç, 120 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini belirterek, altının ons fiyatında ise 1.345 dolar seviyesinin orta ve uzun vadeli kritik direnç konumunda olduğunu dile getiriyor.

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 205 lira, Cumhuriyet altın ise 837 liradan satılıyor.