Ali Kaya

Ali Kaya

Amaç eylemde saklıdır

Amaç eylemde saklıdır

Sayın Erdoğan’ın 15 temmuz  darbe girişiminden sonra yaptığı bir konuşmada ‘ Türkiye’de oynan oyunu bozduk, Suriye’de, Irak’ta , Libya’da ,Orta doğu’da, Kuzey Afrika’da dünyanın her yerinde mazlumları ve mağdurların gözyaşı kaybetmesi pahasına oynan oyunları, bozacağız. Bunların hiçbiri birbirinden bağımsız değildir,  hepsi aynı senaryonun farklı sahnelerinden ibarettir.’  diyerek neyle mücadele edeceğini   ve nasıl çare bulacağını  çok iyi bilen bir lider olduğunu göstermiştir.

Türkiye geçen yıllarda   Pkk’nın Suriye kolu Pyd’nin Fırat nehrinin batısına geçmesini kırmızı çizgi  olarak gördüğünü belirtmiş fakat Abd’nin Daeş ile mücadelede başarı elde  eden  iyi çocuklar diye beslediği  Pyd’nin  Fırat’ın doğusuna çekilmemesi ve ele geçirdiği yerlerde  etnik temizlik yapması ile Türkiye’nin sabrını test etmeye devam etmesi,  Türkiye açısından  kabul edilir bir durum değildir. Ve defalarca tekrar ederek belirttiği Suriye’nin kuzeyinde ve Türkiye’nin güneyinde bir devlet yapılanmasına ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceğini ilan etmesi sanki bu günlerin habercisi idi.  Abd ve batının beslemesi Pyd’yi, Türkiye  yıllar önce   terör örgütü ilan etmiş olmasına rağmen hala Pyd terör örgütü değil gibi yaklaşımlar ile Türkiye’nin sinir uçlarına dokunmuşlardır.

       Suriye’deki  iç karışıkların başladığı günden bu zamana kadar en uzun sınıra sahip olduğumuz Suriye sınırı Türkiye için büyük riskleri barındırmaktadır. Bu tehlikelerin en başında sınır kontrolünün zor olması,  terörist sızmalarına karşı  açık bir tehdit olması ve Pyd’nin burada devlet kurmak istemesi  ve Daeş terör tehdidi Türkiye için en önemli güvenlik sorunlarıdır. Bu bakımdan  900 km uzunluğundaki  Suriye sınırından  Pkk ,  Daeş ,  Pyd  ve  yabancı casusların geçişi daha kolay olmakta ve  ülkenin güvenliği açısından risk teşkil etmektedir. Fetö  darbe teşebbüsü sonrası Pkk,  Daeş  gibi  terör örgütlerinin eylemlerini artırması ve  Abd ile varılan anlaşma sonucu Münbiç’den  Daeş  temizlendikten sonra Pyd’nin bölgeyi terk etmesi gerekirken devlet kurma hayaliyle  kantonları birleştirmeye yönelik adımlar atması ülke güvenliği için ciddi bir tehlike oluşturmakta ve hala Cerablus’tan  Türkiye’ye Daeş’in havan mermilerinin düşmesi  Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonunu  yapmasına sebep oldu.

Operasyonun yapıldığı gün özenle seçilmiş midir?  bilemeyiz ancak beş yüz yıl önce 24 Ağustos günü  Halep’in kuzeyinde Memluk devleti ile yapılan savaştan galip gelerek  Suriye , Lübnan ve Filistin’i Osmanlı topraklarına kattığı tarih olması bizim için önemlidir,  bir başka açıdan Abd’nin  ikinci adamı Joe  Biden’ın  Türkiye ziyaretinden  saatler önce yapılması tesadüf müdür?  bilemeyiz,  bunu o mesajı alanlar düşünsün.  Ancak Fırat Kalkanı operasyonu  darbeden sonra  ordumuz içinde bulunan  hainlerin temizlenmesi sonrası  tüm dünyaya anlamlı bir mesaj içermektedir.

Bu operasyon sadece Daeş’in  sınırımızdan uzaklaştırmakla   kalınmayacak,  Pyd’nin  devlet kurmasına engel olacak bir operasyondur. Bir deyiş vardır Kurt’a ensen niye kalın demişler kurt ise kendi işimi kendim görürüm demiş. Kanımca bu operasyonla Pyd’nin kantonları birleştirme ihtimalinin engellenmesini  Suriye topraklarına  fiili olarak girerek ve terör unsurlarını etkisiz hale getirerek  engellemek isteyen Türkiye bu işi başkalarının değil bizzat kendisi yapmak istemiştir . Yani Fırat Kalkanı sadece Daeş’e yönelik olmadığı ve Pyd’nin  de önünü kesmek için yapılmış bir operasyon olduğudur. Önümüzdeki günlerde Cerablus’un  Daeş’ten temizlenmesinden sonra hemen güneyinde Münbiç’i ele geçiren Pyd’nin varlığı Türkiye’nin ne yapacağını göstermesi açısından çok olaylara gebedir, amaç eylemde saklıdır  bekleyip göreceğiz.  

                    Dış ülkelerin beklemediği bir anda meydana gelen bu operasyon için  Abd nin ‘bölgede  tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz’  gibi  açıklamasının ardından Biden Türk ordusunu destekliyoruz gibi açıklamaları hala olayın şokunu atlatamadıklarını gösterir. Batılı devletleri son iki aydır şaşırtmaya devam eden Türkiye, bölge üzerinde oynanan oyunları bozmaya  devam edecektir.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR