İsmail Poçan

İsmail Poçan

Aman fırsatı kaçırmayın!

Aman fırsatı kaçırmayın!

Bu durum her yerde böyledir. Bir kişinin veya grubun fark etmiyor o işi yapmak zorunda hissedildiğinde halk tabiriyle adeta önüne yokuş yapıyorlar.

Tanıdık olması, akraba olmasının hiçbir önemi yok. Hatta en fazla da onlar o yokuşu yapıyorlar. Bunun zamanı gelmiş yolunacak kaz misali görülüp bindikçe biniyorlar insanların üstüne…

Yaz aylarında haliyle düğünler baya yoğunlaştı. Nerdeyse her gün iki tanıdığınızın düğünü oluyor. Dışarıdan herkese oldubitti görünüyor ama birde bu düğünü yapan kişiye sormak gerekiyor.

Ama onu hiç düşünen yok. Etrafındaki insanlardan tutun en ufak tefek alışveriş yaptığı kişiye varana kadar ‘yolma’ peşindeler.

‘Düğün yapıyor ama olacak o kadar’ düşüncesiyle bastır bastırabildiğin kadar.

Beyaz eşyasından tutun, çeyizine, gelinliğine, ev kiraları, fotoğrafçısı hatta yemeğe bile girdiğinde düğün sahibinden faydalanmanın yolunu buluyorlar. Sıradan bir giysi bile ‘damat’ veya ‘gelin’ olunca size fiyatı katlanıveriyor.

Bir kişi de biraz yardımcı olalım diye demiyor hatta aklından bile geçirmiyor desem yeridir.

Onların gözünde almaya mecbursunuz. Kendisinden ister al ister alma umurlarında bile değil. ‘Sen almazsan birileri nasılsa alır’ diyorlar.

Şimdi bir düğün yapmaya kalksanız en asgari 60 bin TL tutuyor masrafları.

Evlenen insanlara biraz yardımcı olmak gerekiyor.

Sonra bu durumlar ona yansıyacak. Sen yine düğüncüler geldi nasıl yolsam diye avucunu ovuşturacaksın.

Belki durumu yok, parası yok. Bunları nasıl ödeyeceğim diye ince hesap yapıyor.

Nice zorluklarla buraya kadar getirdiğini de düşünmek gerekiyor. Sen malını normal fiyatına sat. Korkma bir şey kaybetmezsin hatta o insanların hayır duasını alırsın. Sözde Müslüman geçinen insanlar yüzde kaç yüz kazanıyorlar? Bu kazandığın hayır duası senin hayatında kazanacağın paradan daha önemli.

Bunları görüp durumum yok diye evlenemeyen nice insan var.

Yeri gelmişken bir de düğüne hediye götürürken tencere tava yerine az da olsa maddi destek sağlanırsa o kişiye de düğün sonrası bir yardım olur.

‘İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır’ hadisini kendimize ilke edinerek bir kere de bir olaydan fırsatçılık yapmayalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Poçan Arşivi
SON YAZILAR