Ambulansa 12 saniye içinde yol vermeyen yandı

112’lere tanımlanacak yeni sistemle, hastaların bilgisi anında ambulansa düşecek. Ambulansa yol vermeyen ise anında tespit edilip ceza kesilecek.
Ambulansa 12 saniye içinde yol vermeyen yandı

Sağlık Bakanlığı, 112 acil ambulanslarında yeni sisteme geçiyor. Acil Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS), Türkiye’de akıllı ambulans dönemini başlatacak. Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, bu yıl sonunda hayata geçecek yeni sistemi şöyle anlattı:

Sistemin adı ‘ASOS’

Ambulansların şehir içinde 10 dakika, köylerde ise 30 dakikada vakaya ulaşmasını amaçlıyoruz. Yeni bir aplikasyonla kaç ambulans görevde, kaç km yapıldı, kaç vaka alındı, kaç vakaya ne kadar zamanda gidildi gibi bilgilerin hepsini bileceğiz.

Adres sinyalle alınacak

Ambulanslarımızda navigasyon cihazı ve vakayı elektronik olarak alabileceğimiz bir tablet olacak. Olay sonrası arama cep telefonundan yapıldıysa adres istenmeyecek. 112’yi aradığınız zaman aplikasyon sayesinde ‘Konum paylaşımını onaylıyor musunuz?’ diye soracak. Bu sayede telefondan gelen sinyalle direk konum alınacak.

Hastanın bilgileri görülecek

Vatandaşların tıbbi bilgilerinin yer aldığı e-nabız sistemi aciller için de kullanılacak. Ambulans harekete geçtikten sonra isim, e-nabız sistemine düşecek. Sistem birkaç dakika içinde ambulanstaki sağlık personeline hastayla ilgili tıbbi özgeçmişi sunacak. Hastanın kan grubu, ameliyatları, hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve alerjik olduğu durumlar vakaya gitmeden önce öğrenilecek.

Yol vermeyen yandı

Ambulansın arkasında olan kameranın aynısı önüne de konacak. Yol vermeyen araçların 12 saniyelik bir görüntüsü alınacak ve Trafik Şube Müdürlüğü’ne gönderilecek. Ambulansa 12 saniye içinde yol vermeyen sürücüye 80 TL ceza kesilecek.

Askeri hastanelere sivil doktor

Sağlık Bakanlığı ve TSK arasında imzalanan protokolle zorunlu hizmete tabi doktorların bu görevlerini askeri hastanelerde de yerine getirebilmesinin önü açıldı. Bedelli askerliğin de etkisiyle askeri hastaneler için ortaya çıkan hekim ihtiyacı bu yolla giderilmeye çalışılacak. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik “Zorunlu hizmet yükümlülüğü olan hekimlerimiz bu görevlerini dilerlerse askeri hastanelerde yerine getirebilecek. Zorunlu hizmet kurasında Milli Savunma Bakanlığının talebi doğrultusunda belirli oranda askeri hastaneler de yer alacak. Hekimlerimiz isterlerse bu pozisyonlar için de tercihte bulunabilecek” diye konuştu.