Amerikalı yazar Branning Konya'yı ziyaret etti

"Bir Çay Daha Lütfen" kitabının yazarı ABD'li Katharine Branning, yeni çalışmaları kapsamında Konya'ya geldi.
Amerikalı yazar Branning Konya'yı ziyaret etti

"Bir Çay Daha Lütfen" kitabıyla Türkiye'nin tanıdığı ABD'li yazar Katharine Branning, yeni çalışmaları kapsamında Konya'da ziyaretlerde bulundu.

Branning, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bir Çay Daha Lütfen" kitabını yazdıktan sonra dünyanın birçok yerinden mektuplar aldığını söyledi.

Türkiye'de çok zengin bir mutfak kültürü olduğuna işaret eden Branning, "Türkiye'de insanlar yemek yemeyi çok seviyor. Çok güçlü bir damak tadı ve mutfak kültürüne sahipsiniz. Ben çay içmeyi çok seviyorum, çaydan sonra en sevdiğim yiyecek 'etli ekmek' oldu. Pastırmayı da çok severek yiyorum. Sizler hem yemeyi hem de ikram etmeyi çok seviyorsunuz" diye konuştu.

Selçuklu medeniyetini daha yakından tanımak için geldiği Konya'nın, kendisini en çok etkileyen şehirlerden biri olduğuna dikkati çeken Branning, şöyle devam etti:

"İstanbul bir dünya kenti, kültür merkezi. Konya ise Türkiye'nin en önemli şehri. Çünkü Konya'da bir ruh var, tarih var. Hem tarihi hem de modern bir şehir olduğu için çok önemli. Beni en çok etkisi altına alan, Selçuklu devletine hakim olan hoşgörü. Selçuklu medeniyetini ve tabii ki Mevlana'yı çok seviyorum. Mevlana, dünyanın kahramanıdır, bütün insanlar için güzel bir yol çizmiştir. Konya bütün bu güzellikleri barındıran bir şehir."

amerikali-yazar-branning-konyayi-ziyaret-etti-1.jpg

- "Selçuklu yeterince bilinmiyordu"

Branning, fırsat buldukça Konya'ya gelerek, Selçuklu sanatı ve tarihi üzerine araştırmalar yaptığını belirterek, "30 sene önce Selçuklu yeterince bilinmiyordu. Osmanlı tüm dünyada tanınıyordu, ancak Selçuklu medeniyeti hakkında bilgi sahibi değildik. Bugün durum çok daha farklı. Bazı çalışmalar sayesinde artık Selçuklu da biliniyor" ifadelerini kullandı.

Selçuklu sanatında kendisini en çok çini eserlerin etkilediğini anlatan Branning, "Selçuklu çinileri sanki beni içine çekiyor. Çok renkli, cıvıl cıvıl, insana ferahlık veriyor" dedi.