Amerikan rüyası ayaklar altında

ABD’yi saran siyahi öfkenin merkez üssü Ferguson'da protestocular polis araçları ve mağazaları ateşe verirken California’da Amerikan bayrağı ayaklar altına alındı.
Amerikan rüyası ayaklar altında

ABD’de 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown’ı öldüren polis memurunu cezadan muaf tutan jüri kararından sonraki ikinci günde ABD’nin dört bir tarafında yeni protesto gösterileri düzenlendi. Jürinin kararına tepki gösteren Amerikalılar başkent Washington, New York, Los Angeles, Chicago, Boston, Denver, Oakland, Atlanta, Cleveland, Seattle, Minneapolis, Portland gibi diğer şehirlerde de sokaklara döküldü. New York gösterilerin merkezi haline gelirken birçok kentte otoyollar ve bazı kavşaklar trafiğe kapatıldı, polis araçları ve mağazalar tahrip edildi ya da ateşe verildi, toplu ulaşım faaliyetleri engellendi.
İKİ AJAN YARALANDI
California kentinde bazı göstericilerin, Amerikan rüyasının sembolü ABD bayrağını ayaklar altına aldığı karelere yansırken başkent Washington’da bir grup eylemci de tepkilerini bazı idari binaların önünde ölü taklidi yaparak gösterdi. Ferguson’un bağlı olduğu Missouri eyaletinin  Valisi Jay Nixon’ın talebi üzerine kente 2 bin 200 kişilik Ulusal Muhafız Birliği gönderildi. Olayların yaşandığı kentte görevli iki FBI ajanının da yaralandığı kaydedildi. 
HER MAĞAZA’YA BİR ASKER 
Ferguson’da göstericilerden birinin polise doğru su şişesi atması üzerine ulusal muhafızlar göstericilerin bir kısmını tutukladı. Kentin işlek bir kesiminde her bir mağazanın önünde bir asker bekledi, bazıları da çatı katlarında konuşlandı. Polis kentte göstericilere karşı plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve biber gazı kullandı. Göstericiler bir polis aracını ateşe verdi, belediye binası ve bazı mağazaların da camlarını kırdı. Göstericiler yer yer polis ekiplerine gaz bombası, meşale, taş ve donmuş su şişeleri fırlattı. Polisin uyarılarına uymadıkları gerekçesiyle 100’den fazla kişi gözaltına alındı. 

Polis her hafta iki siyahi öldürüyor

FBI’ın rakamlarına göre, ABD’de polisler yılda ortalama 400 kişiyi haklı görülebilecek gerekçelerle öldürüyor. Geçen yıl ise bu rakamın 463’e yükseldiği kaydediliyor. Öldürülenlerin yaklaşık dörtte biri, ABD nüfusunun yüzde 14’lük kısmını oluşturan siyahi Amerikalılar. Aynı verilere göre, her hafta ortalama iki siyahi Amerikalı, beyaz polisler tarafından “haklı görülebilecek gerekçelerle” öldürülüyor. Bowling Green State Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir çalışmanın verilerine göre, polis 2005-2011’de “haklı görülebilecek gerekçelerle” 2 bin 718 kişiyi öldürdü. Ancak bu güvenlik güçlerinden sadece 41’ine cinayet ya da ölüme sebebiyet verme suçlarından dava açılabildi. Diğer hadiselerde ise Ferguson’da olduğu gibi güvenlik görevlileri aklanarak takipsizlik kararları verildi. Propublica isimli araştırma kuruluşunun 2010 ile 2012 yılları arasında polis tarafından öldürülen kişiler hakkında yaptığı araştırmaya göre bu üç yıl içerisinde ABD polisi tarafından öldürülen siyahi gençlerin sayısının beyaz gençlerin sayısından 21 kat fazla olduğu kaydediliyor. Diğer taraftan, öldürülen siyahi gençlerin yaşlarının 15 ila 19 arasında değiştiği belirtiliyor. 

Baygın kadını taşıyanlara plastik mermi

Polis güçlerinin yanısıra ordunun da göreve çağrıldığı Ferguson'daki gösterilerde polisin orantısız güç kullanması büyük tepki topluyor.   Protestolar sırasında kalp krizi geçiren bir kadını polisin bulunduğu yere taşıyan gruba plastik mermi ve biber gazı sıkıldı. Baygın kadının biber gazına maruz kaldığı görüldü. Kadının çocuğu “O benim annem” derken polis gazla onu da uzaklaştırdı.