Amerika’ya Osmanlı mirası: Özgürlük heykeli

Dünyanın ve Amerika’nın en önemli simgelerinden biri olan Özgürlük Heykeli Sultan Abdülmecid döneminde Osmanlı parası ve emri ile Mısır’daki Süveyş Kanalı’nın Akdeniz’e açılan kıyısı için yaptırılmıştır.
Amerika’ya Osmanlı mirası: Özgürlük heykeli

Mesele aslında şöyle cereyan etmişti. 1854 yılında Osmanlı Fransa ile fikir birliği yaparak Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayalım demişlerdir. Mısır valisi Sait Paşa Fransız bir mühendise güzel bir proje hazırlatarak Sultan’a sundu. Fakat bu anlaşma fazla uzun sürmedi. Ve her zaman ki gibi İngiltere bu kanal benim çıkarlarıma ters diyerek Sultan Abdülmecid’e uygulatmamak için ellerinden geleni yaptı.

osmanli-padisahi-sultan-abdulaziz-kimdir.-ottoman-empire-ottomano-abdul-aziz-sultano-abdulaziz-padishah-imperial-of-ottomane-2.jpg

Yıllar geçip tahta denizciliğe fazlaca önem veren Sultan Abdülaziz çıkınca proje tekrar gündeme getirildi. Fakat bu projenin Abdülmecid döneminde yazılan şartlarında tuhaf bir madde vardı. Kanalın Akdeniz ucuna Mısır firavunlarının giydiği kıyafetler içinde, eli meşaleli devasa bir kadın figürü heykel dikilecekti. Çalışmalar başladı. Fransa hemen bir heykeltıraşa heykeli yaptırmak için harekete geçti. Mısıra gönderilecek heykel yapıldı yapılmasına fakat yeni Mısır valisi İsmail paşa bu heykelin Müslüman bir ülkeye yakışmayacağını insanlara put fikrini aşılayabileceğini söyleyerek heykelin Mısır’a gelişini durdurdu.  Nitekim 1869 Kasım ayında kanal tamamlandı ve çok büyük bir törenle, heykelsiz olarak açıldı.

ozgurluk-heykeli-yapim-asamasi.jpg

Hazırlanan heykelde Paris’e bir depoya kaldırılarak hafızalardan silindi. Aradan 15 yıl geçmiş Amerika ile Fransa’nın ikili ilişkileri epeyce iyileşmişti. Fransa Amerika’ya hediye gönderip kuruluşunun 100. Yılını kutlamak istiyordu. Heykeltıraşa bu fikri sununca o da aklına gelen Osmanlı için hazırlanan bu heykeli değerlendirdi. Hemen heykelin bir elini değiştirerek kitabe ekledi. 4 aylık monte aşamasından sonra heykel New York kentinin liman girişindeki Özgürlük Adası olarak adlandırılan yere dikildi ve 28 Ekim 1886'da da açılışı yapıldı. Sultan Abdülaziz'in Asya'nın Işığı'nı temsil etsin diye yaptırdığı meşale yıllardır kimsenin farkında olmadan Amerika’da yanıyor. Daha neler gün yüzüne çıkar bilinmez ama galiba tarihte Osmanlı Devleti’nin nüfuz etmediği bir devlet kalmamıştır.

GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER GAZETESİ

11-2-1-006.jpg