Ana tanrıça Kibele heykeline ziyaretçi ilgisi

Ordu'nun Kurul Kalesi'nde bulunan, yaklaşık 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen ana tanrıça Kibele heykeli, kazı alanını kentin gözde mekanı haline getirdi.
Ana tanrıça Kibele heykeline ziyaretçi ilgisi

Ordu'nun Kurul Kalesi'ndeki arkeolojik kazılarda bulunan yaklaşık 2 bin 100 yıllık ana tanrıça Kibele heykeli yoğun ilgi görüyor.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 25 kişilik ekip tarafından kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Kurul Kalesi'nde, yaklaşık 200 kilogram ağırlığında, 110 santimetre boyunda, "tahtında oturan ana tanrıça Kibele" heykeli bulundu.

Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazısının yapıldığı kalede heykel bulunduğuna ilişkin haberi duyan çok sayıda vatandaş, eseri daha yakından görebilmek için kazı alanına geldi.

Ordu merkezden yaklaşık 13 kilometre uzaktaki Bayadı Mahallesi'ne araçlarıyla gelen vatandaşlar, 300 basamaklı merdiveni çıkarak heykeli yerinde görme fırsatı buldu.

Birçok vatandaş heykelle özçekim yaparken, kazı alanındaki görevliler ise heykelin zarar görmemesi için önlem aldı.

"Bu yılki kazılarımızın en büyük sürprizi"

Prof. Dr. Şenyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 bin 100 yıllık ana tanrıça heykelinin, bu yılki kazılarının en büyük sürprizi olduğunu vurguladı.

Mermerden yapılan, 110 santimetre yüksekliğindeki ana tanrıça Kibele heykelinin bulunmasının kendilerini çok şaşırttığını belirten Şenyurt, "Heykelin bulunduğu haberinin gazeteler ve internette yer almasıyla, buraya bir anda ziyaretçi akını oldu. Beklediğimiz şekilde genci yaşlısı birçok kişi, heykeli görebilmek için gelmeye başladı. Bu da bizi açıkçası çok mutlu etti." ifadelerini kullandı.