Anadolu Agency na putu izvještavanja dužem od stoljeća nudi novu viziju

AA je prema uputama Mustafe Kemala Ataturka osnovana 6. aprila 1920. godine, 17 dana prije osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM), a uz stoljetno iskustvo nastoji nacionalnu i međunarodnu javnost upoznati s tačnim informacijama
Anadolu Agency na putu izvještavanja dužem od stoljeća nudi novu viziju

Anadolu Agency (AA) koja duže od stoljeća objavljuje sadržaje i izvještava javnost u Turkiye i inostranstvu, a danas je agencija koja sadržaje objavljuje na 13 jezika, svoja predstavništva ima u 100 zemalja te je pouzdan izvor vijesti.

AA je po uputama Mustafe Kemala Ataturka osnovana je 6. aprila 1920. godine, 17 dana prije osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM), a uz stoljetno iskustvo nastoji nacionalnu i međunarodnu javnost upoznati s tačnim informacijama.

Anadolu Agency (AA) s više od 3.000 uposlenika iz 142 naroda, dnevno u prosjeku objavi oko 3.000 vijesti, više od 3.000 fotografija, osam infografika, 310 videozapisa, a na 102. rođendan svoje usluge nudi za 6.000 medijskih kuća u 100 zemalja.

AA je među najutjecajnijim i najprestižnijim novinskim agencijama u svijetu, a pretplatnicima nudi najnovije informacije i s područja sukoba, što potkrepljuje vijestima i multimedijalnim sadržajima čak iz područja s kojih je teško izvještavati.

Svoje sadržaje objavljuje na 13 jezika među kojima su turski, engleski, arapski, ruski, francuski, španski, sorani, perzijski, indonezijski, bosanski/hrvatski/srpski (BHS), albanski, makedonski i kurmanci. Za vijesti, fotografije i videozapise vlada veliko interesovanje, ne samo u Turkiye nego i u svijetu.

Veliki dio vijesti i fotografija koje proizvede Anadolu Agency, bivaju objavljeni u listovima u Turkiye, a pretplatnicima nudi i značajne usluge kada je u pitanju prijenos uživo.

- Globalni brend s 41 uredom i predstavništvima u 100 zemalja -

AA pretplatnicima nudi sadržaje o značajnim sastancima i najnovijim zbivanjima, a dnevno u prosjeku ima 16 prijenosa uživo s 42 tačke širom svijeta.

Zahvaljujući globalnoj mreži reportera, AA usluge nudi 24 sata sedam dana u sedmici. U 81 gradu u Turkiye ima 85 ureda, a u inostranstvu 41 ured, odnosno predstavništva u 100 zemalja.

- Cilj postati međunarodna novinska agencija sa sjedištem u Turkiye -

AA na 102. rođendan poduzima značajne korake da iz “novinske agencije Turkiye“ postane “međunarodna novinska agencija sa sjedištem u Turkiye“.

Kako bi pojačala zastupljenost na međunarodnoj sceni, u posljednje vrijeme AA postiže nove saradnje, a broj partnerstava je dosegao 42. AA partnerstvima s globalnim novinskim agencijama među kojima su Reuters, AFP, Getty Images i DPA, mnogim svjetskim televzijam nudi fotografije i videozapise.

AA aplikacijama prilagođenim mobilnim telefonima i pametnim satovima, aktivno i intenzivno koristi sve kanale društvenih medija, a doseg na društvenim mrežama premašio je 385 miliona. Mjesečna stopa prikazivanja web stranica je veća od 16 miliona.

- Uspjeh AA u radu na terenu -

AA poduzima značajne korake koji će pojačati njenu vrijednost kao međunarodne novinske agencije, a na 102. rođendan uspjeh tokom izvještavanja s terena podiže na novi nivo.

Agencija je proizvodnju sadržaja u 2021. godini povećala za 10,1 posto u odnosu na godinu ranije. Time je dosegla broj od 2,1 milion sadržaja na godišnjem nivou, s dnevnim prosjekom od 3.000.

Snaga AA u izvještavanju sa terena na međunarodnom nivou pokazana je i tokom rusko-ukrajinskog rata.

AA je i međunarodna agencija s najviše novinara na ratnom području, a rat prati s područja kako pod kontrolom Rusije tako i po kontrolom Ukrajine te o najvažnijim dešavanjima svijet izvještava iz prve ruke.

U tim okvirima postavljeni su referentni sadržaji koji se odnose kako na najnovija dešavanja tokom rata, tako i migrantsku krizu, ali i situaciji s diplomatskog aspekta.

Mnogi svjetski mediji, među kojima su listovi ”The Guardian”,” The Times”, ”The Sun”, ”Independent” i ”Bild” te kanali CNN i BBC, sadržaje AA snimljene tokom rata podijelili su sa svijetom.

AA je svoju snagu izvještavanja s terena pokazala i tokom Rata u Karabahu, koji se odvijao između Azerbejdžana i Armenije. Svijet je iz prve ruke informisala o dešavanjima tokom Rata u Karabahu i bila glas pravedne borbe Azerbejdžana.

Kroz ”Izdanja AA“ svoja iskustva u izvještavanju prenijela je čitaocima, a uz svijest da je zabilježiti jednako važno kao i pobijediti, objavljena je i knjiga ”Pobjeda u Karabahu”.

- AA nastavlja praksu ”majstor/šegrt“ -

AA Novinska akademija nastavlja praktične i sistematične obuke usmjerene ka promjenama u medijima, dešavanjima na društvenim mrežama, te efikasnijem korištenju tehnologije.

AA ima za cilj omogućiti onima koji rade ili žele raditi u medijima da usvoje informacije i vještine kritičkog razmišljanja, rješavanja problema, uspostavljanja efikasne komunikacije, tehnikama pisanja vijesti, te zabilježavanju fotografija i videozapisa. Kroz praktične obuke u sklopu akademije ima za cilj ponovo u život vratiti doktrinu “majstor/šegrt“ koja se sve više potiskuje u novinarstvu.

Novinska akademija nudi niz stručnih obuka među kojima je i ”Ratno novinarstvo“.

- Uspostavljeni projekti ”Okoliš“, “Borba protiv diskriminacije” i ”Fact Check” -

Anadolu Agency ima za cilj svoje uspjehe u međunarodnom novinarstvu podići na viši nivo. Time je pokrenula projekte ”Okoliš“, ”Borba protiv diskriminacije“ i ”Fact Check“ kako bi proizvela nove sadržaje iz svih dijelova svijeta, postala osnovni referentni izvor na međunarodnoj sceni, ali i podigla svijest javnosti o značajnim pitanjima.

”Okoliš” će imati misiju podići društvenu svijest o globalnim klimatskim promjenama i pitanjima iz okoliša koja postaju sve izraženija. U tom okviru će pretplatnicima biti dostupne besplatne vijesti s fokusom na okoliš.

”Borba protiv diskriminacije“ će imati za cilj proizvoditi sadržaje s fokusom na rasnoj diskriminaciji koja je u porastu u posljednjih nekoliko godina, neravnopravnosti spolova, govoru mržnje, islamofobiji i ksenofobiji. Sadržaji će biti objavljivani na nekoliko jezika.

”Fact Check” će imati za cilj kontrolu tačnosti kako bi doprinio borbi Turkiye protiv dezinformacija. AA će u skladu s tim provjeravati tačnost vijesti koje su objavljene konvencionalnim putem ili su se pojavile na društvenim mrežama. Bit će analizirani sporni sadržaji, a podaci će biti podijeljeni javnosti.