Anadolu’daki gazeteciler cemiyetlerine müjde

Anadolu’daki gazeteciler cemiyetlerine müjde

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu, Kurum’un Basın Dernekleri’ne Yardım Fonu’ndan her yıl yapılmakta olan yardımın kapsamını tüm Anadolu’ya genişletti. 


50 yıl boyunca Kurum karının yüzde 5’inden az olmamak kaydı ile İstanbul, Ankara ve İzmir ağırlıklı olarak yapılan yardımlar konusunda 2011 yılında bir adım atılmış ve kurum şubesi bulunan illerdeki cemiyetlere de cüzi de olsa yardım yapılması sağlanmıştı. Bu defa alınan kararla, tüm Türkiye’ye yardımın yapılabilmesinin önü açılmış oldu.


Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, alınan karar nedeni ile Genel Kurula teşekkürlerini ifade ederek, “Göreve geldiğimiz günden bu yana üzerinde çalıştığımız bu karar bir devrimdir. BİK mevzuatı açısından İstanbul, Ankara ve İzmir’in her sahadaki tek taraflı üstünlüğü, mesleğin gereklerini yerine getirme adına düzelmeye başlamıştır. Perşembe günü Genel Kurulumuz’un aldığı karar bu anlamda dönüm noktası niteliğindedir. Adının başında Türkiye yazan, ancak Türkiye’yi merkezden ibaret sayan Cemiyet ve Federasyonların muhalefetine rağmen, Genel Kurulumuz aklı selimle, hakkaniyet ve adalete göre hareket etmiş, Anadolu’daki cemiyetlerimizi sevince boğan karara imza atmıştır” dedi.

"BU DÜZENLEME, UMULUR Kİ BİR İLDEKİ ÇOK SAYIDA CEMİYETİN BİRLEŞMESİ SONUCUNU DOĞURUR"
Mustafa Arslan, düzenlemeye göre, kamu yararına ihtisas derneklerine ayrılan yüzde 5’lik payın dışındaki yüzde 95’lik kısmın objektif kriterlere göre her yıl, Mart ayında yapılacak müracaatla Nisan ayında dağıtılacağını hatırlatarak, “Yapılan düzenlemeye göre, kurum şubesi olsun olmasın, tüm illerimizdeki gazeteciler cemiyetlerinden en fazla sarı basın kartı sahibi ve sarı basın kartına müracaat etmiş üyesi olanlara Basın Derneklerine Yardım Fonu’ndan kaynak sağlanacaktır. Fonda iller için ayrılan kaynağın yüzde 40’ı eşit olarak, geriye kalan kısmı ise sarı basın kartlı ve müracaat etmiş üye sayısınca dağıtılacaktır. Böylece, Anadolu’daki cemiyetlerin sivil toplum örgütleri, bürokrasi, mahalli idareler, iş damlarının desteklerine muhtaçlıkları biraz olsun ortadan kaldırılmış, bir personel çalıştırabilecek, kiralarını ödeyebilecek hale gelmeleri hedeflenmiştir. Cemiyetleri kurumsallaştırma sonucunu doğuracağına inandığımız bu düzenleme, umulur ki bir ildeki çok sayıda cemiyetin birleşmesi sonucunu doğurur” şeklinde konuştu.


Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri olarak kendisinin, Nuri Kolaylı ve Şevket Erzen’in bu anlamdaki çalışmalarına kararlılıkla devam edeceklerine vurgu yapan Mustafa Arslan, “Anadolu Basını, bu ülkenin birlik beraberliği, demokrasisi, doğru haber alabilmesi için vazgeçilmez noktadadır. Bizim hedefimiz bu mecranın, yerellikle küreselliğin birbirine girdiği çağımızda daha da güçlenmesi ve ülkeye hizmet etmesidir” dedi.
BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan, Genel Kurul’un son toplantısında Kırıkkale ve Isparta illerinde de şube kurulması yönünde karar aldığını belirtti.