Anadolu'nun kalbi bu bankada yatıyor

Türkiye'nin zengin bitkisel çeşitliliği gelecek nesillere aktarılmak için tohumlar, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yer alan "Ulusal Tohum Gen Bankası"nda özel oluşturulmuş korunaklı odalarda saklanıyor.
Anadolu'nun kalbi bu bankada yatıyor

Anadolu'da yetişen, günümüz şartlarında yok olma riski taşıyan bitkisel çeşitlilik ve lezzetlerin gelecek nesillere aktarılması için tohumları, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesindeki Ulusal Gen Bankasındaki korunaklı özel odalarda muhafaza ediliyor.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Peksüslü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitünün 1963 yılından bu yana bölge çiftçisine destek olmak ve Türkiye'de yetişen bitki çeşitlerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak hedefiyle çalıştığını belirtti.

Bu kapsamda, Türkiye'nin zengin bitkisel çeşitliliğini korumak amacıyla "Ulusal Tohum Gen Bankası" tarafından tohumların özenle toplanarak saklandığını aktaran Peksüslü, "1963 yılından bu yana bünyemizde bulunan Ulusal Tohum Gen Bankası'nda 110 binin üzerinde örnek saklanmakta, Anadolu'nun kalbi, gıda can damarı enstitümüzün bünyesinde bulunmaktadır. Bu gen bankasında bulunan tohumlarımız hiç bir şekilde genetiğiyle oynanmamış orijinal tohumlardır, bu tohumların amacı özellikleriyle koruyup gelecek nesillere aktarmaktır, bunun için çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Peksüslü, Ulusal Tohum Gen Bankası'nda saklanan tohumların arasında, tahıllar, baklagiller, yem ve endüstri bitkileri, sebze, meyve, endemik türler, süs bitkileri, tıbbi ve kokulu bitkiler grupların bulunduğunu ifade ederek, tohumları özel odalarda istenilen nem seviyesine gelene kadar kuruttuktan sonra, biri "sıfır", diğeri ise "eksi 18" derece olan 2 muhafaza alanına sakladıklarını söyledi.

"Gen bankası Anadolu'nun kalbidir"

Ali Peksüslü, "sıfır derece"de sakladıkları tohumları, geliştirme çalışmaları yapmak isteyen üniversite ve araştırmacıların da kullanımına sunduklarını anlatarak, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünce bir çok çeşidin geliştirilerek tescil edildiğini ve çiftçilere dağıtıldığını belirtti.

Peksüslü, bağlı bulundukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla, bankadaki tohumların yenilenerek korunması için bir projeyi daha hayata geçirdiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Biz şimdi bakanlıktan yeni bir projemizi geçirdik, 4,5 milyon lira değerinde. Tohum Gen Bankasında 1963 yılından beri toplanan tohumları üretim yenileme programına alacağız, yenileyerek tekrar koruyacağız. Özel seralarda yetiştirip hiç bir genetiğiyle oynamadan saklayacağız. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ndeki gen bankamız ve Anadolu'nun tohum bakımından canı ve kalbidir."