Anadolu'nun silah kooperatifi: Huğlu Tüfek

Habertürk Gazetesi yazarı Güntay Şimşek, Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı Huğlu'da üretilen yerli silah fabrikalarını ve silah kooperatifini bugünkü köşesine taşıdı.
Anadolu'nun silah kooperatifi: Huğlu Tüfek

İşte Şimşek'in o yazısı;

Tam bir Türk işi hikâyesi var Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’nin. Daha da ilginci Batı’da herhangi bir ülkede böyle bir girişim olmuş olsaydı, inanın bugün dünyanın sayılı silah üreten kooperatifi olurdu. Ama bizim ülkemizde, yerli ve milli girişimcilik, üretim, icat çıkarma denince askerin, sivilin, bürokratın ve hassaten siyasetçinin kafasında başka bir dünya oluşur. İzin vermez, bin bir türlü engeller çıkarırlar. Çok sakıncalı bulmazlarsa da destek olmazlar veya ona rakip olarak birilerini meydana çıkarırlar.

Mesela iki binli yıllara doğru Karadeniz’de bazı şirketlerin tabanca-tüfek üretmek üzere önleri açılırken, aynı şey Türkiye’nin başka bölgeleri için geçerli olmamıştı. Öte yandan Konya’nın Beyşehir İlçesi’ne bağlı Huğlukasabasının tüm halkı, tek yürek olup, kendi markalarını ortaya çıkarıp yıllardır üretim yaparken devlet veya dönemin siyasileri uzun bir süre onları görmezden gelmiş. Aynı şeyler bugün de başka şirketler için geçerli. Biz dönelim ilginç bir örnek olan Huğlu’ya...

Huğlu Tüfekleri’nin hikâyesini kooperatif başkanı Naci Tanık’tan dinledim. Anadolu’da bir kooperatif çatısı altında, üstelik imkânları dar olan bir kasabadan, dünyanın çeşitli noktalarına tüfek ihracatı yapmak kolay bir iş değil. Hayal etmesi bile zor. Savunma sanayiinde Nuri Demirağ ve Şakir Zümre gibi müteşebbisleri yok eden devlet anlayışına ve bürokratik yapıya bakınca şaşırmamak imkânsız.

Ayrıca Huğlu’nun hikâyesi ve yola çıkma tarihi, dünyanın sayılı isim yapmış savunma sanayii şirketleriyle benzerlik gösteriyor. Tek fark onlar devasa olurken, bizimkisi fazla büyüyememiş. Huğlulular, Balkan Savaşı’ndan sonra tüfek tamiri ve imalatı işlerine başlamışlar. Demir ve cevizi ustalıkla birleştirip tüfeğe dönüştürmüşler. Öncülleri ise I. Dünya Savaşı gazisi Mustafa isimli bir büyükleri olmuş. Askerde silahlarla tanışan Huğlulu Mustafa, kasabasına dönünce, av tüfeğinin doğmasına öncülük etmiş. 1962 yılına kadar bireysel imalat yapmışlar. 16 Kasım 1962’de ise 165 üyeyle Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’ni kurmuşlar. Bu kurumsal kimlikleriyle de bugün itibarıyla dünyada bilinen ilk 10 üretici firma arasında yer almayı başarmışlar.

Tek kırma ve çifte tüfek üretimlerinde, 80’li yıllarda süperpoze, 90’larda yarı otomatik ve pompalı tüfek olarak trende uygun şekilde markalarını sürdürmüşler. Bugün ise sektöründe en geniş ürün yelpazesine sahip konumdalar. Halihazırda 548 üye ve 450 çalışanı var. Üretimin % 80’ini başta ABD ve Avrupa olmak üzere 50’den fazla ülkeye ihraç ediyorlar. Daha ne olsun? Açın bu tarz girişimleri, mevcutlar büyüsün, yenileri de arkalarına eklensin...

Kaynak: HABERTÜRK