Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Ancak Deliye Her Gün Tatil Olabilir

Ancak Deliye Her Gün Tatil Olabilir

                Belirli gün ve haftalar ülkemizde sosyal medya yardımı ile birlikte küçük ve orta işletmeler için kendi markalarını öne çıkarmak için gün öncesinde, gün içinde ve o önemli gün geçtikten günler sonra bile etkileşimden dolayı göz önünde kalmaktadır.

                Yılda 160 civarı belirli gün ve haftalar var. Bunlardan 36 tanesi hafta (7-10 gün), 130 tanesi gün olarak geçiyor, yaklaşık 70 tanesi birbiri ile çakıştığı için daha az dikkat çekiyor, aynı gün 5-6 tane farklı kutlama olabiliyor.

                Gelişmiş ülkelerde çalışma zamanları yerine verimlilik her kesim tarafından tartışmaya açılmıştır.             

                Birçok işveren ve çalışan haftada 4 günlük bir çalışma düşüncesini deneme sürecine aldı. Çalışanlara boş zaman aktiviteleri ve aileleri ile birlikte ekstra zaman geçirme avantajı oluşuyor. Tatilde daha fazla zaman geçirmek isteyen pek çok kişi, işletmeleri bu tür çalışma planlarını benimsemeye teşvik ediyor.

                Bazı yetkililer, 4 günlük bir çalışma programının , yaşlılara çocuk bakımı ve yardım sağlama yeteneğini kolaylaştırdığını söylemektedir. Çalışanların haftanın daha az günlerinde daha uzun saatler çalıştığı bu “sıkıştırılmış” çalışma takvimlerinin savunucuları, hiç kimsenin çalışmadığı zamanlarda ışıkları açık tutmamak gibi düşük maliyetlerle sonuçlanan üretkenlik kazançlarına işaret eder. Haftalık toplam çalışma zamanını azaltmak için ek maliyet tasarrufu sağlanabilir.

                Birçok teknoloji şirketi,  amazon, google gibi işletmeler dahil 4 günlük konsepti test etti. Pilot programların çoğu umut verici sonuçlar verdi. İnsan kaynakları yönetiminden alınan istatistikler, çalışanların % 35'inin sıkıştırılmış bir çalışma takviminde olduğunu göstermektedir.

                Çalışma saatlerinin sağlık etkileri açısından ise bütün çalışmalar, çalışma talepleri belirli bir eşiği aştığında ortaya çıkan ek risklerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek potansiyel tehlikelere işaret etmektedir. İnsanların düzenli olarak günde 12 saatten fazla veya haftada 60 saat çalıştıklarında tehlikelerin en belirgin olduğunu gösteriyor.

                4 Günlük bir çalışma haftası fikri yeni değil. Uzmanlar 1970'lerden beri bu yaklaşımları inceliyor ve savunuyorlar. Araştırmacılar, çalışanların yaklaşık beşte dördünün program türünü çalışan pozitif bir deneyim olduğunu bildirdiler. İşverenler için ise enerji maliyetlerini frenlemek, hava kalitesini arttırmak, gerekli hizmetlerin hala mevcut olmasını ve çalışanlarını işe almayı ve elde tutmayı sağlamaktır.

                Matematik basit, 5 sekiz saatlik vardiya çalışması, 4 saatlik on vardiya çalışmasına eşdeğerdir. Bu doğru. Ancak bu programların etkileri farklıdır. Tehlikesi, normalden uzun bir iş günü boyunca biriken yorgunluk ve stres sonucu ortaya çıkabilecek sağlık etkilerini göz ardı etmektir.

                Kaza geçirme riskinin  günde 12 saatten fazla çalışanlar için % 37 oranında artıyor. Fazla mesai değişimlerinde risk% 61 daha yüksektir. Haftada 60 saatten fazla çalışmak,% 23'lük ek yaralanmadır. Bu programlarda çalışılan saatler arttıkça riskler de buna göre büyüyor.

                Stres buna değer mi? Sağlık meselelerinin yanı sıra, işverenler ve işçiler de, dört günlük bir süreye sıkışan işçilerin ruh sağlığı, stres düzeyleri ve yorgunluk üzerindeki etkisini dikkate almalıdırlar. Psikologlar, insanların yorgun veya stresli olduğu zaman etkili şekilde çalışmadıklarını fark eder. Bu yaşlı insanlar için daha da endişe verici olabilir. Üstelik 10 saatlik bir çalışmanın beş gününü sıkıştırılmış 40 saatlik bir programa sıkıştırmak, aileler ve çocuklar için daha fazla esneklik ve azaltılmış esneklik yaratabilir.Bu endişeleri gidermek ve işçiler ve aileleri için hayatı kolaylaştırmak için birçok belirgin yol var.

Sonuç olarak;

                Aşırı çalıştığımız zaman, daha az uyumaya, daha kötü yemeklere ve tüm sağlık sorunlarına daha yatkın oluyoruz. 2 Saatlik bir görevi tamamlamak için 8 saat vaktimiz olursa, çalışmayı bitirmek 8 saat sürer.

                Daha uzun saatlerde çalışma artan verimlilikte sonuç vermez. Aşırı yüklendiğimizde çalışmanın hatalara yol açar. Yönetim ve liderlik perspektifinden, yorgun hissettiğimizde çalışmak, yüz ifadeleri ve vücut hareketleri gibi fiziksel ipuçlarını yanlış yönlendirmeye yol açar. Profesyonel olmayan patlamaya yol açan kendi duygusal tepkilerin yanlış yönetilmesine yol açar.

                Çalışanlar fazla çalıştıklarında daha az verimli olurlar. Stres ve tükenme, tıbbi kaygılara, azalan verimliliğe ve maliyetli hatalara yol açar.

                Mutlu, üretken ve verimli çalışanların sırrı? Daha az çalışma saatleri midir !!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR