"Anız yakılması, topraklarımıza ve ülkemizin geleceğine zarar vermektedir"

"Anız yakılması, topraklarımıza ve ülkemizin geleceğine zarar vermektedir"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla anız yakılmasının, topraklara ve ülkenin geleceğine büyük zarar verdiğine işaret ederek, "Hiçbir üreticimiz anız yakarak toprağın ve diğer canlıların canını yakmasın." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, arpa ve buğday hasadının birçok bölgede tamamlandığını, bazı bölgelerde ise devam ettiğini hatırlattı.

Hasat sonrası tarlada kalan kök ve sapların yakılarak yok edilmesi yöntemine asla başvurulmaması gerektiğini belirten Bayraktar, "Yanan sadece anız olmamaktadır. Toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla anız yakılması, topraklarımıza, ailemizin ve ülkemizin geleceğine büyük zarar vermektedir. Hiçbir üreticimiz anız yakarak toprağın ve diğer canlıların canını yakmasın." uyarısında bulundu.

Bayraktar, anız yakmanın verimli tarım alanlarının azalmasına, toprak içinde bulunan yararlı mikroorganizma ve besin elementlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesine neden olduğuna dikkati çekti.

Anız yakmanın, tarım arazilerinin sürdürülebilir verimliliğini kaybetmesinin en önemli nedenleri arasında yer aldığını vurgulayan Bayraktar, özellikle organik maddesi çok düşük ve erozyona çok açık olan topraklarda anızın sürülerek veya parçalanarak toprağa yeniden kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar şunları kaydetti:

"Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan bitkisel artıklar toprağı tavında tutmakta ve meyilli arazilerde verimli toprağın su ve erozyonla kaybolmasına engel olmaktadır. Çünkü anız, yağışların şiddetle toprağa düşmesini engeller; yüzey akış hızını azaltır, toprağa sızmasını sağlar. Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder. Anız yakma, toprakla birlikte birçok canlının da önemli derecede zarar görmesine, yok olmasına neden olmaktadır."