Murat Can

Murat Can

Anket Yapılan ve Kesinleşen Büyükşehirler

Anket Yapılan ve Kesinleşen Büyükşehirler

Ak Parti’de adaylar belli olmaya başladı.

Daha önceki yazılarımda Başbakan’ın plakalara göre, yani alfabetik sırayla mı, yoksa aklına gelen ille mi gideceği belli değil demiştim. Bu merakım yanıt buldu. Sayın başbakan Büyükşehirleri görüşürken alfabetik bir sura izliyor.

Salı günü Ak Parti Genel Merkezi’nde aday belirleme üst kurulu üçüncü toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının gündeminde Adana ve Ankara vardı.

Komisyonda alınan kararlar ve görüşülen konular gizli. Ancak komisyon toplantısı biter bitmez garip bir durum oldu. Alınan kararlar, özelikle kesinleşen başkan adayları dışarı sızdı. Bu olabilir. Fakat garip olan şu. Genel merkezdeki pek çok isim bu kararları genel merkez dışından duydu. Yani sızıntı öyle tuhaf bir sızıntı ki tersine sızıyor.

Sonuçları değerlendirecek olursak.

Sayın Başbakan Adana Büyükşehir ve merkez ilçeler için anket yaptırma kararı aldı.

Sanırım aday belirleme konusunda Sayın Başbakan’ın kafasında bir netlik yok. Anket bunun bir göstergesi.

Ankara’da benzer durumlar var.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek oldu. Melih Başkan bilmem kaçıncı kez başkanlığı garantiledi.

Bunun yanında belli olan ilçeler var. Ancak Sayın Başbakan’ın karar veremediği ilçelerde var. öte taraftan Çankaya gibi alınma ihtimali olmayıp, “aman Sayın Başbakan’ın gözü bana falan takılır, Çankaya’ya git adaysın” diyecek diye ödü kopup köşe bucak kaçanlarda var.

Hemşerimiz olması münasebetiyle Keçiören’den de bahsedelim.

Mustafa Ak, Keçiören Belediye Başkanı malumunuz Konyalı. Gönül isterdi ki kendisinin adaylığı da kesinleşsin. Ancak maalesef henüz olmuş değil.

Sayın Başbakan talimat vererek Keçiören ilçesinde de anket yaptırma kararı aldı.

İstanbul, Ankara, Kayseri, Kocaeli adaylık anketlerinin yapılmadığı şehirler.  Adana, Antalya, İzmir, Konya ise Büyükşehir için Ak Parti’nin anket yaptırdığı şehirler. Bu anket ne zaman yapılacak diye soranlar olabilir. Onu da söyleyeyim. Anket Sayın Başbakan’ın talimatıyla Salı günü başladı ve Cumartesi gününe kadar devam edecek.

Üzerinde durulması yada düşünülmesi gereken konu ise şu burada: Anket burada bir işaret gibi.

Sayın Başbakan’ın kafasında kesinleştirdiği büyükşehirlerde anket yaptırmadığını görebiliyoruz. Ancak kafasında oturtamadığı merkezler için anketleri yeniden görmek istiyor.

Tabi yukarıdaki bilgilerden Konya içinde bir çıkarım yapmak mümkün.

Konya anket yapılan şehirler arasında. Bu demek oluyor ki Konya adayı kesinleşmiş değil. Takriben 3 hafta önce konuştuğum pek çok siyaset gediklisi kendisine sorulduğunda “Tahir bey’in adaylığı kesin” derdi. Ancak tablo değişmiş görünümünde. İnsanlar elde ettikleri bilgileri ve işaretleri üst üste koyduğunda durumun pekte öyle olmadığı düşüncesine kapılıyorlar.

Bu düşünceyi Kayseri, Ankara ve İstanbul örneği destekliyor. Ankara’da, İstanbul’da ve Kayseri’de anket yoklaması yapmıyorken genel merkez, Konya’da, Antalya’da ve Adana’da anket yapılıyorsa bu bir soru işareti oluşturuyor kafalarda.

Kim haklı?

Göreceğiz.

Ancak dışarı çıkıp hani yazan çizen ve düşünen tayfasıyla görüştüğümüzde Konya İçin fifti – fifti tabirini kullanıyorlar.

O başlardaki kesinleşmiş hava değişmiş görünüyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR