Anne karnındaki 165 ve 180 gramlık ikizlere kan nakli

Konya'da anne karnındaki 165 ve 180 gramlık ikizlerin, karaciğerlerinde bulunan iki milimetre çapındaki damardan kan nakli gerçekleştirilerek yaşamaları sağlandı
Anne karnındaki 165 ve 180 gramlık ikizlere kan nakli

Konya'da vücutları kansız kaldığı için yaşamını yitirecek olan 165 ve 180 gramlık, anne karnındaki ikizlere karaciğerlerinde bulunan iki milimetre çapındaki damardan kan verildi.

Ayşegül (35) ile Kemal İnanç (40) çiftinin, 17 yıllık evliliklerinden iki sağlıklı çocukları dünyaya geldi. İnanç çifti, bir yıl önce ise 34 haftalıkken anne karnındaki bebeklerini kaybetti. Bebeklerinin üzüntüsünü yaşayan çift, 5 ay önce ikiz bebekleri olacağını öğrenince heyecanlandı. 

İkizlerinin kansızlık sorunu yaşadığını öğrenen Ayşegül İnanç, hamileliğinden kısa süre sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu. Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar ve ekibi, müdahale edilmediğinde hayati riski olan anne karnındaki bebeklere, iki milimetre çapındaki damardan başarılı şekilde kan nakli gerçekleştirdi. Operasyon gerçekleştiğinde 165 ve 180 gram ağırlığında olan ikiz kızların kan seviyeleri normale döndü.

- Bebekleri yaşatmak için risk aldı

İkizlere yapılan operasyonla ilgili AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Acar, hastalarının daha önce bir bebeğini anne karnındayken kan uyuşmazlığına bağlı kaybettiğini söyledi.

Bir kez anne karnında bebek öldüğünde bir sonraki hamilelikte bebeğin ölümünün daha erken olduğunun altını çizen Acar, bu nedenle ikizlere erken tedaviye başlamak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Normalde bu tür bebeklere tıbbi olarak hamileliğin 18'nci haftasından sonra kan verildiğini aktaran Acar, "17 haftalıkken kan vermeyi planladığımız bebeklere giden kanın miktarı ve hızını ölçtük. Bebeklerin vücudunda kansızlığa bağlı su toplaması mevcuttu. Beyin damarındaki kanın geçiş hızına, kan değerlerine bakıp etkilenmeye göre harekete geçtik" diye konuştu.

- Dünyada, küçük bebeklere nakil çok nadir

 Acar, anne karnındaki büyük çocuklara kan vermenin daha kolay olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Çocuklar küçük olduğu için göbek kordonundan kan vermek zor olacaktı, o yüzden karaciğer damarını seçtik. Bu damardan 15 ve 20 cc kan verdik.  Her iki bebeğin de durumu iyi. Eş zamanlı kan verdiğimizde kaybetme riskimiz fazla olacağından ikizlere üç gün arayla nakli gerçekleştirdik. Operasyonla, bebeklerin anne karnında ölmesinin önüne geçtik. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde yine kan vermek gerekebilir. Bu kadar küçük bebeklere kan nakli yapılması dünyada oldukça nadir bir durum."

- "Bizim için olağanüstü bir durumdu"

Ayşegül İnanç, bebeklerinde kan uyuşmazlığını öğrendikten sonra kendileri için zorlu bir sürecin başladığını bildirdi. 

Bebeklerine henüz karnındayken kan verileceğini öğrendiğinde çok korktuğunu vurgulayan İnanç, "Tedirgin olduk. Bizim için olağanüstü bir durumdu" dedi.

"Onları sağlıklı şekilde kucağıma alacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum" diyen İnanç, doktorlarının takibiyle mutlu sona ulaşacaklarına inandıklarını kaydetti.