Anne sütüne en yakın protein olan besin

Anne sütüne eş değerde olan ve vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından birisi olan proteini en yüksek besin yumurtadır. En kaliteli protein içeriğine sahip olan yumurta günlük menü planlamalarımızda listenin başında gelir.
Anne sütüne en yakın protein olan besin

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Yumurta içinde temel amino amitleri bulundurmaktadır. Yumurta yüksek oranda kolin ve A vitamini içermektedir. Yumurtanın birden çok faydası vardır, proteinler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Yumurta tüketmek bedeni rahatsızlıklara karşı daha dirençli tutar. Yumurtanın sağladığı diğer faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;

İçeriğinde bulunan amino asit ile bedeni beslemektedir.

Yumurta içeriğinde birden fazla vitamin ve mineral barındırır.

İyi kolesterolü arttırır, kalp sağlığını korur.

Belli bir oranda yumurta tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Kas ve kemiklerin gelişimini sağlar.

Göz sağlığı korunur.

Hafızayı güçlendirir.

yumurta.jpg

Beyin sağlığı için oldukça faydalıdır.

Bedenin demir oranını yükseltir.

Bedenin protein gereksinimini karşılar.

Çocukları enfeksiyonlardan korur.

Obezite riskini azaltmaktadır.

Yumurtanın Zararları Nelerdir?

Çiğ ya da az pişen yumurtalar, kabuklarda bulunan gözeneklerden giren bakteriler içerebilmektedir. Çiğ yumurta bilhassa salmonella mikrobu içerebilmektedir. Kabuğu çatlamış yumurtaları almayın, son kullanma tarihlerine dikkat edin. Yumurta, gıda alerjeni olarak görülen 8 besin çeşidinden bir tanesidir. Bu besine alerjisi olan bireylerde, yumurta ya da içeriğinde yumurta kullanılan besinler hayatı riske sokan tepkimelere sebep olabilmektedir.

yumurta-003.jpg

Sağlıklı kişiler ve büyüme çağındaki çocuklar için her gün 1 yumurta yemek tavsiye edilmektedir. Kolesterol kısıtlaması uygulanan kişilerde günlük en fazla 300 mg kolesterol alınması gerekir. Bundan dolayı kan kolesterol düzeyi fazla olan kişilerde yumurta yemek haftanın 3-4 günü biçiminde olmalıdır. Besinleri tüketirken yararlarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmek gerekir. Bilhassa haşlanmış şekilde tüketilen yumurta besin değeri olarak oldukça yüksektir. Yumurtayı en sağlıklı şekilde tüketmenin yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Düşük kalorili bir pişirme yöntemi seçin: Yumurtayı haşlayıp tüketmek oldukça sağlıklıdır, en hafif kalorili pişirme şekli budur.

Yumurtayı sebzelerle birlikte pişirin: Yemeğe ilaveten lif ve vitamin takviyesi yapmak için sebzeli omlet şeklinde tüketebilirsiniz.

Oksitlenmeyen yağ kullanılmalı: Genel olarak en iyi tercih avokado yağı ya da ayçiçek yağıdır. Sızma zeytinyağı kullanılacaksa 210 ° C, altında bir ısıda pişirilebilir.

En besleyici yumurtaları tercih edin: Tavuğun büyüme ve beslenme şekli yumurtanın besleyici olma özelliğini etkilemektedir. Genellikle, merada yetişmekte olan ve doğal beslenmiş olan tavukların yumurtalarını seçmeye özen gösterin.

Yumurtayı aşırı pişirmeyin: Çok uzun müddet haşlanan yumurta iyi değildir. Yumurtayı tava içerisinde pişiriyorsanız çok kızartarak pişirmeyin.

Etiketler :