Antalya'da "kırmızılı kadın" resminin tepkilere neden olması

Antalya'da "kırmızılı kadın" resminin tepkilere neden olması

 Muratpaşa Belediyesince parktaki bir elektrik trafosunun duvarına polisin kırmızı kıyafetli bir kadına biber gazı sıkmasının anlatıldığı resimle ilgili olarak, "Resim ile polis memurlarının sivil halka karşı orantısız güç kullanması sembolize edilip anılmıştır" değerlendirmesi yapıldı. 

Muratpaşa Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Gezi Parkı odaklı olaylarda çok sayıda gencin ve bir polisin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin ise yaralandığı hatırlatıldı.

Türkiye Cumhuriyeti gibi bir hukuk devletinde herkesin işini yasalara uygun olarak yapması gerektiği kaydedilen açıklamada, yaşamını kaybeden gençlerin ellerinde taş, sopa ya da silah olmadığı savunuldu. Orantısız şiddet kullanan bazı güvenlik görevlilerinin yargılanarak ceza aldığına dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Barışçıl gösterilerde yaşamını yitiren gençler ve orantısız şiddet kullandığı mahkeme kararıyla sabit olan polis memurlarının bu davranışları hatırlanmalıdır. Tatsız olayların tekrar yaşanmaması için o olayları unutmamak ve barışçı bir şekilde anmak gerekir. Toplumumuzun güvenliği, çocuklarımızın geleceği ve polis teşkilatının kendilerini geliştirebilmeleri için bu hatırlamalar son derece yararlıdır. Toplumun geleceğinde hukukun yerleşmesi, toplumsal birlik ve beraberliğin gelişimi için sağlıklı bir sosyal hafızamız olmalıdır. Parkta yaptığımız resimle polis memurlarının sivil halka karşı orantısız güç kullanması sembolize edilip anılmıştır. Trafo binasına çizilen kırmızı elbiseli kadın ve ona gaz sıkan güvenlik görevlisi resmi yaşanmış bir olaydan alınmıştır."

- "Bütün polisleri sembolize etmiyor"

Resimde yer alan polis figürünün bütün polisleri sembolize etmediğinin altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Her kurumda görevini hukuk çerçevesinde yapanlar olduğu gibi hukuku aşarak yapanların da varlığına rastlanabilmektedir. Belediye olarak görevini hukuk çerçevesinde yapan bütün polis memurlarına sevgi ve saygımız vardır ancak Gezi olayları sırasında topluma hukuksuz şiddet kullanan, barışçı vatandaşların ölümüne neden olan bazı güvenlik görevlilerinin bu tutumları ile yaşanan olayların hatırlanmasında kamu yararı bulunduğundan parkımızdaki sembollere ve resme gösterilen tepkiler son derece yersizdir."

Belediye tarafından Meydan Kavağı Mahallesi'ndeki "Gezi Parkı"nda bulunan resim, bazı vatandaşların tepkisiyle karşılaşmıştı.