Antalya'da yeni karanfil türü bulundu

EXPO 2016 Antalya tarafından desteklenen Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri Projesi kapsamında, dünya üzerinde sadece Antalya'da yayılış gösteren ve yeni bulunan bitki türüne "Bolçiçek Karanfili" ismi verildi.
Antalya'da yeni karanfil türü bulundu

EXPO 2016 Antalya Ajansından yapılan yazılı açıklamaya göre, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. İsmail Gökhan Deniz ve Dr. Candan Aykurt tarafından yürütülen ve EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından desteklenen Antalya Endemik ve Nadir Çiçekleri Projesi kapsamında, ilk örnekleri 2015 yılında Gazipaşa-Taşeli Platosu arasındaki ormanlık bölgelerden kayıt altına alınan karanfil (Dianthus) cinsine ait örnekler üzerine yürütülen araştırmalarla bilim dünyası için yeni bir bitki türü bulundu.

Bilimsel isimlendirmesi türün bu özelliğine atfen "Dianthus Multiflorus (Bolçiçek Karanfili)" olarak yapıldı ve uluslararası literatürde yayımlanarak bilim dünyasına tanıtıldı.

Proje yürütücüsü ve Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gökhan Deniz, Türkiye'de yayılış gösteren 10 binin üzerindeki bitki türünün yaklaşık üçte birinin Türkiye'ye özgü olduğunu, Antalya'nın ise Türkiye endemiklerinden 800'den fazlasına ev sahipliği yaptığını kaydetti.