'Antep Kutnu Kumaşı' coğrafi işaret tescili aldı

Türkiye'de yalnızca Gaziantep'te, tamamen el tezgahlarında değişik şekillerde dokunan ipekli bir dokuma türü olan Antep Kutnu Kumaşı'nın coğrafi işaret tescilinin alındığı bildirildi.
'Antep Kutnu Kumaşı' coğrafi işaret tescili aldı

Gaziantep Sanayi Odasından (GSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, GSO tarafından Türkiye'de sadece Gaziantep'te üretilen ve 16. yüzyıldan bu yana dokunduğu belirtilen Antep Kutnu Kumaşı için 19 Ocak 2015 tarihinde yapılan coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından onaylandı.

TPE Markalar Dairesi Başkanlığınca Antep Kutnu Kumaşı coğrafi işaret tescili Resmi Gazete'de de yayımlandı. Tescil belgesi kurum tarafından GSO'ya gönderildi.

"Çalışmalarımızın karşılığını aldık"

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Antep Kutnu Kumaşı tescilini almaktan duyduğu mutluluğu belirterek, büyük önem taşıyan bu belgenin alınmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kutnu kumaşının Gaziantep kültür hazinesinin en nadide parçalarından biri olduğuna işaret eden Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Gaziantep'ten dünya mirasına hediye edilen kutnu, tarihin süzgecinden geçerek günümüze gelen kültürel bir mozaiktir, yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan emektir, Anadolu'da güzelliğin ve zarafetin sembolüdür. 16. yüzyıldan beri Gaziantep'te dokunan ve padişah kaftanları dikilmesi nedeniyle saray kumaşı olarak da bilinen kutnu kumaşını korumak ve yaşatmak, marka değerini yükselterek ülkemiz ve dünya ekonomisine kazandırmak öncelikli hedeflerimizden birisiydi. Bu nedenle 2015 yılında tescil sürecini başlattık ve çok şükür bu çalışmamızın karşılığını aldık. Emeği geçen herkese minnettarız."

GSO Başkanı Konukoğlu, bundan sonra kutnu kumaşının AB'den coğrafi işaret tescilini almak istediklerini belirtti.