Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

ANTRENMAN İÇİN GEREKLİ ENERJİ NASIL SAĞLANIR ?

ANTRENMAN İÇİN GEREKLİ ENERJİ NASIL SAĞLANIR ?

Fiziksel hareket için harcanan enerjinin sağlanacağı kaynaklar yapılan antrenmanın türü ve süresine göre değişir. 1 dk dan kısa süren hızlı kuvvet yüklenmelerinde yüksek enerjili ATP ve kreatin-fosfat molekülleri kullanılır. 8 dk ya kadar süren dayanıklılık yüklenmelerinde karbonhidratlar kullanılır. Daha uzun süren yüklenmelerde karbonhidrat yanında yağ da kullanılır. 1 saatin üstündeki beden alıştırmalarında yağlar kullanılır. Bu nedenle, özel beden alıştırmaları için normal diyetin üstündeki enerji harcamaları, karbonhidrat ve yağlarla karşılanır.

Vücudun uzun vadeli enerji deposu yağdır. Dışarıdan enerji kaynağı alınmadığında, yağlar kolayca enerjiye dönüşerek, enerji gereksinimini karşılayabilir. Yağlar ve karbonhidratlar, kas çalışması için kullanılırlar. Ancak, karbonhidratların, yağlara göre % 4-5 oranında daha elverişli enerji kaynağı olduğu rapor edilmiştir. Merkezi sinir sisteminin çalışmasında, çoğunlukla karbonhidratlar enerji kaynağı olarak kullanılırlar.

Özellikle uzun süreli fiziksel hareketlerdeki başarı derecesi, çalışan kasların, fiziksel hareketin başlangıcındaki glikojen depolarıyla ilgilidir. Kasların glikojen deposu ne kadar yüksek olursa, fiziksel hareketteki başarı o kadar üstündür. Normal bir diyette adale kaslarının glikojen deposu ortalama, 0,5 g / 100 g kas düzeyindedir. Kaslardaki glikojen miktarı fiziksel hareketlerle azalır. Normal glikojen deposu olan bir kişide, iki saatlik ağır egzersiz sonunda glikojen deposunun sıfıra indiği görülür. Bu durumda birey aşırı şekilde yorulmuş olur.

Bireyin glikojen deposu boşaldıktan sonra, karbonhidrattan zengin diyetle yükseltilir. (Ortalama 2,5 g / 100 g kas). Özellikle ağır egzersizden sonraki 24 saat içerisinde, yüksek karbonhidratlı diyet verildiği zaman, glikojen deposu daha fazla yükseltilir. (Ortalama 4 g / 100 g kas). Glikojen deposu boşaldığı zaman, birkaç gün yüksek yağ ve proteinli fakat az karbonhidratlı diyet verilip, arkasından yüksek karbonhidratlı diyet verildiği zaman, glikojen depoları daha çok yükseltilir. (Ortalama 5 g / 100 g kas).

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR