Anzak torunlarının ortak mesajı: "Barış"

"Dünyanın öbür ucu"ndan 100 yıl önce savaşmak için Gelibolu Yarımadası'na gelen Anzakların torunları, Çanakkale'yi ziyaretlerinde "barış" mesajı verdi.
Anzak torunlarının ortak mesajı: "Barış"

Ülkelerindeki kura çekimi sonucu 24-25 Nisan'da gerçekleştirilecek Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıl törenlerini izlemek için belirlenen 10 bin Anzak torunu, gruplar halinde bölgeye gelmeye başladı.

Avustralyalılar, turlar kapsamında savaşların geçtiği Gelibolu Yarımadası'nı gezerken zaman zaman duygusal anlar da yaşıyor. Yabancı ziyaretçiler, bir asır önce dedelerinin savaştığı yerleri fotoğraf makinesi ve kameralarla görüntülüyor.

Özellikle Anzak Koyu'ndaki mezarlıklara ilgi gösteren Avustralyalılar, mezar taşlarındaki isimleri detaylı inceliyor ve çiçek bırakarak dedelerini anıyor.

Anzak torunları, dünyada yaşanan savaşların da son bulmasını dileyerek barış mesajları veriyor.

Avustralyalı ziyaretçilerden radyografi uzmanı Loraine White, Türkiye'ye ilk kez ziyarette bulunduğunu ve Gelibolu Yarımadası'nda gördükleri karşısında çok duygulandığını belirterek, "Burada bir asır önce genç insanlar hayatlarını feda etti. Aradan 100 yıl geçmesine rağmen hala ülkemizde bunun etkisindeyiz ve duygusallığımız devam ediyor. Kendimiz için ne hissediyorsam Türkler için de aynı duyguları taşıyorum. Burada duygularım daha da arttı. Aradan 100 yıl geçti ve artık burada barış rüzgarları esiyor" diye konuştu.

Savaşın acılarını çok iyi bildiklerini söyleyen Tarih öğretmeni Memnu Wedemeyen de "Savaşa karşıyız, böyle şeylerin olmaması gerekiyor. Türkiye çok güzel bir ülke ve 100 yıl önce savaşılan bu topraklarda artık dünyaya barış mesajları veriliyor. Akıllı insan barışçıl olur. Hepimiz artık barış istiyoruz" ifadesini kullandı.