AP Tayland ve Myanmar hükümetlerini uyardı

Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen kararda Rohingyalı mültecilerin durumunun endişe verici olduğu belirtilirken, Tayland ve Myanmar hükümetleri uyarıldı.
AP Tayland ve Myanmar hükümetlerini uyardı

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Rohingyalı mültecilere ilişkin karar tasarısı kabul edildi.

AP Genel Kurulunda yapılan açık oylamada onaylanan kararla Rohingyalı mültecilerin durumunun endişe verici olduğu belirtilirken ve Taylandlı yetkililere konuya ilişkin şeffaf bir soruşturma başlatması çağrısında bulunuldu.

Kararda bölgedeki tüm ülkelerin, kaçakçılıkla mücadele ve sığınmacılara asgari düzeyde geçici bir korunma sağlanması konusunda işbirliği yapmaları gerektiği belirtildi.

Endonezya, Malezya ve Taylandlı yetkilerin Bengal körfezi ve Andaman Denizinde mahsur kalan mültecilerin hayatlarının kurtulması konusuna öncelik vermeleri uyarısı yapıldı.

Kararda ayrıca Myanmar yönetimine de Rohingyalılara yönelik işkencelerin sona erdirme çağrısı yapıldı. 

Tayland hükümetinin, kısa süre önce ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemesinin ardından kaçakçılar, ailelerinden fidye istemek için rehin tuttukları göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde 8 binden fazla göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu. 

Göçmenlerin büyük bir kısmını Bangladeşliler ve Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar oluşturuyor. Bangladeşliler, ülkelerindeki yoksulluktan kaçmak ve Endonezya ya da Malezya'da iş bulmak amacıyla denize açılırken, Rohingyalar, kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Myanmar'dan uzaklaşmaya çalışıyor.