AP'den AB Komisyonunun 'mülteci planı'na ret

Avrupa Parlamentosu üyeleri, komisyonun AB dışından gelen mültecileri AB içinden gelen ve paylaşmak zorunda oldukları sayıdan düşürme kararını adil bulmayarak reddetti.
AP'den AB Komisyonunun 'mülteci planı'na ret

Strazburg'da toplanan AP Genel Kurulunun, mülteci krizi ile ilgili oturumunda, Alman üye Ska Keller'in kaleme aldığı tasarı görüşüldü.

Hukuki yaptırımı olmayan ve 131'e karşı 470 oyla kabul edilen tasarıda, komisyonun "İtalya ve Yunanistan'da bulunan 54 bin mültecinin üye ülkeler arasında zorunlu paylaşımı ve bu sayede boşalan yerlere AB dışından gelen yeni mültecilerin yerleştirilmesi planı" reddedildi.

AB ülkelerinin daha fazla mülteciye kapılarını açması gerektiğini savunan raportör Keller, "AB içindeki mültecileri paylaşma ve AB dışından yeni gelen mültecilere kapı açma konularının karıştırıldığını" kaydetti.

Türkiye ile AB arasında geçen mart ayında imzalanan anlaşmaya göre, Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderilen ve mülteci vasfı taşımayan her göçmene karşılık, AB ülkeleri Türkiye'den bir mülteci kabul edecek.

"AB içinden ve dışından daha çok mülteci alınsın"

AP üyeleri, Yunanistan ve İtalya'da bulunan mültecileri AB üyesi ülkeler arasında zorunlu paylaşım şartı getiren planın 54 bin kişiyi kapsamasına karşı çıkarak, sayının artırılmasını ve bu sayede de AB dışından gelenlere daha çok yer açılması çağrısı yaptı.