Araç fiyatları bakın ne kadar düştü! Konyalı başkandan dikkat çeken tahmin

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeden sonra araç fiyatları düşüşe geçti. Otomobillerin artık yatırım aracı olarak görülmediğini ifade eden Başkan Acıbadem, fiyatlarda daha fazla düşüş beklediklerini dile getirdi.
Araç fiyatları bakın ne kadar düştü! Konyalı başkandan dikkat çeken tahmin

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, araç piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fiyatların düşüşe geçtiğini dile getiren Acıbadem, “Bakanlığımızın aldığı karar sonrasında, yaklaşık iki aydır rakamlarda yüzde 10-20 düşüş var. Bunun en büyük etkeni sıfır araçlarda alınan 6 ay, 6 kilometre şartının şahıslara da uygulanmasıydı. Geçen yıldan bu zamana kadar şahıslar, bayilerden araçları alıp, satıyorlardı. Bayilerin de birçoğu bu durumu fırsata çevirerek karaborsadan araç sattılar.” dedi.

abdullah-acibadem.jpg

‘FİYATLAR DAHA FAZLA DÜŞECEK’

Araç fiyatlarının daha fazla düşebileceğini dile getiren Acıbadem, “Bayilerden araç almak için bir yıla yakın bir sıra veriliyordu. Ama bugüne baktığımızda hem fiyatlara düşüş var hem de aracı hemen teslim alabiliyorsun. Pandemi döneminden bu zamana kadar insanlar arabaları bir yatırım aracı olarak görüyorlardı. Kurla karşılaştırdığımız zaman 2 kat artış yaşanması gerekiyorken fiyatlar, 7 kat arttı. Bu aradaki fiyatlar arasında bir balon vardı. Bu balon 45-50 gündür inmeye başladı. Fiyatların daha da düşeceğini tahmin ediyoruz.”

‘YENİ YÖNETMELİK YOLDA’

Ticaret Bakanlığı tarafından yeni yönetmelik hazırlandığını belirten Acıbadem, “Esnaflar güncel fiyatlardan araçlarını almışlardı. Şu an fiyatlar düşüş yaşayınca, beklemeyi ya da düşük fiyattan satmayı tercih ediyorlar. Bu işten kazanan hiçbir zaman galerici olmadı. Ama artık bu fiyatların artmasının imkanı yok. Artışlar olmayacak. Çünkü bu işe devletimiz tamamen el koydu. Bakanımız tamamen olaylara hakim. Biz de Ticaret Bakanımızla bizzat görüştük. O da bu soruların kaynağının distribütörlerden ve bayilerden geldiğinden farkında. Bununla ilgili yeni yönetmelikte hazırlanıyor. İnşallah tamamen sistemine oturacak.”

arac-1.jpg

‘YILBAŞINDAN BU YANA DEĞİŞTİ’

Araç fiyatlarının yılbaşından bu yana değiştiğini söyleyen Acıbadem, örneği şu şekilde verdi; “İki ay önce 1500 lira olan sıfır veya ikinci el araç, bugün 1300 civarlarına düştü. Örneğin yılbaşında Chery markalı araç 730 bin liraydı. İki ay öncesine kadar bir buçuk milyonun üzerine kadar çıkmıştı. Şu anda ise aynı araba bayilerde bir milyon 270 ile bir milyon 260 lira arasında değişiyor. Bu araç bir milyon lirayı nasıl buldu? Distribütörler her ay fiyatlara yüzde 10 zam yaptı. Ve fiyatlar durmadan arttı.”

‘YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI’

Aracın artık bir yatırım aracı olarak görülmediğini aktaran Acıbadem, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Artık araba yatırım aracı olmaktan çıktı. İş tamamen tersine döndü. Önceden parası olan araç alıp, satıyordu. Fiyatların fahiş şekilde yükselmesinin sebeplerinden biri de buydu. Fakat yapılan düzenlemelerle artık bu sorun ortadan kalkmış oldu.”

 Muhabir
Etiketler :