Arap Parlamentosu Başkanı: Gücümüz birliğimizde

Arap Parlamentosu Başkanı Silmi, Körfez krizinin çözülmesi çağrısında bulundu
Arap Parlamentosu Başkanı: Gücümüz birliğimizde

KAHİRE (AA) - Arap Parlamentosu Başkanı Meşal bin Fehm es-Silmi, Körfez krizinin çözülmesi çağrısında bulunarak, "Gücümüz birliğimizde" ifadelerini kullandı.

Silmi, Mısır'ın başkenti Kahire'de Arap Birliği genel merkezinde düzenlenen Arap Parlamentosu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, toplantının olağanüstü şartlar altında ve Arapları kuşatan çeşitli tehlikeler gölgesinde gerçekleştiğini belirtti.

"Bu şartlar, Arap ülkeleri arasındaki tüm anlaşmazlık meselelerinin görüşülmesini, Arap çatısı altındaki krizlere çözüm bulunması amacıyla şeffaflıkla masaya yatırılmasını gerektiriyor." diyen Silmi, "Ortak tutum ve politika izlemek, terör ve radikalizmle mücadele etmek ve Arap saflarını bozma girişimlerinin karşısında durmak suretiyle Arap halklarının çıkarı korunmalı." ifadelerini kullandı.

"Gücümüz, birliğimizde. Dilimiz bir, kimliğimiz bir, kültürümüz bir, tarihimiz bir, çıkarlarımız bir, kaderimiz bir." ifadelerine yer veren Silmi, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizi endişeyle takip ettiğini kaydetti.

Silmi, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) çerçevesinde çözülmesinin önemini vurgulayarak, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın çabalarını memnuniyetle karşıladığını ve desteklediğini aktardı.

Katar'a ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine "Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi ve Al Jazeera televizyonunun kapatılması" gibi şartların bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi yöneltmiş ve cevap vermesi için Katar'a 3 Temmuz'a kadar süre tanımıştı. Kuveyt Emiri'nin talebiyle 48 saat daha uzatılan bu süre dün gece yarısı itibariyle sona ermişti.

Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn'in resmi haber ajanslarında bugün yayınlanan ortak açıklamasında, "Doha yönetiminin 13 maddelik talep listesine verdiği cevabın teslim alındığı ve uygun bir zamanda karşılık verileceği" duyurulmuştu.

Söz konusu 4 ülkenin dışişleri bakanları, "Katar ile ilişkilerde atılacak adımları" ele almak üzere Mısır'da toplanmıştı.

Kaynak: