Arap sermayesine güvenli liman çağrısı

Suudi Arabistan ve ABD ilişkileri 11 Eylül mağdurlarının tazminatı yüzünden krizde. Canikli, bu krizde en istikrarlı ve güvenli limanın Türkiye olduğunu söyledi.
Arap sermayesine güvenli liman çağrısı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ABD'nin Suudi Arabistan'la ilgili 11 Eylül kararının, petrol zengini ülkelerin gelişmiş ülkelere yatırımlarına yönelik ciddi güvensizlik yarattığını belirtirken, bu ülkelere yeni yatırım adresi olarak Türkiye'yi gösterdi. Canikli, “Dünyanın, bu ülkeler ve onların talimatıyla hareket eden piyasalarına alternatif olacak yeni bir finansal merkeze, piyasalara ihtiyacı var. Dünyada bu işi yapabilecek tek ülke Türkiye” ifadelerini kullandı.

YATIRIMLAR TEHDİT ALTINDA

Başbakan Yardımcısı Canikli, petrol geliri olan ülkelerin en çok gelişmiş ülkelere yatırım yaptığını, son yıllarda ise gelişmiş ülkelerin, dışarıdan gelen paralara belli başlı nedenlerle el koymaya başladığını söyledi. En son ABD'nin 11 Eylül saldırıyla ilgili Suudi Arabistan konusunda bir yasa tasarısı kabul ettiğini anımsatan Canikli, büyük ihtimalle, ABD mahkemelerinde çok yüksek tazminatlara hükmedileceğini ve Suudi Arabistan'ın ABD'de en az 750 milyar dolarlık yatırımına bu yolla el koyulacağını kaydetti. Canikli, “Daha kötüsü uluslararası hukuk ve teamüller hiçe sayılarak bugün Suudi Arabistan hükümetine bu yapılıyorsa yarın dünyanın başka ülkelerine yapılabilir, tehlike o. Bu nedenle gelişmiş ülkelerdeki piyasalara bir güvensizlik başladı. Ülkeler ciddi paralar yatırıyor, tehdit altında, parasını alamama ihtimali ile karşı karşıya” şeklinde konuştu. Canikli, dünyanın, bu ülkeler ve onların talimatıyla hareket eden piyasalarına alternatif olacak yeni bir finansal merkeze ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

TALİMATLA HAREKET EDEN PİYASALARA ALTERNATİF TÜRKİYE

"Dünyada bu işi yapabilecek tek ülke Türkiye. Gelişmiş ülkelerde kendini güvende hissetmeyen, kendine liman arayan, en azından riskin bir kısmını dağıtmak amacıyla yeni piyasa arayan trilyonlarca dolar sermaye için alternatif Türkiye.” Canikli, tüm yaşananlara rağmen Türkiye'ye bölge ülkelerinden her yıl 15-20 milyar dolar kalıcı para geldiğini söyledi. 14 yıldan beri Türkiye'ye yatırım yapan herkesin kazandığını anlatan Canikli, bugün Türkiye finansal piyasasının işlem hacminin 1.2 trilyon dolara ulaştığını söyledi.

PABUÇ BIRAKMAYIZ

Canikli, petrol zengini ülkelere şu sözlerle çağrı yaptı: “Türkiye hiçbir ülkenin talimatıyla hareket etmez. Biz sadece milletimizin bize verdiği talimatı yerine getiriyoruz. Dolayısıyla uluslararası sermaye Türkiye'ye geldiği zaman kendini güvende hissedecek. A ülkesinin, B ülkesinin 'Şunu yap, bunu yap' talimatlarına Türkiye hiçbir zaman pabuç bırakmadı, bırakmayacak. Bu çok iyi biliniyor.”

Cengaverlik meselesi değil

“Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulduktan sonra bu devlet ve bu millet, hiçbir dönem olmadığı kadar güçlüdür ve gücünü artırarak devam ettirecektir" diyen Canikli, şöyle konuştu: "Bölgemizde alınacak olan kararlar, Türkiye olmadan, katılmadan alınamaz. Bundan sonra Türkiye hesaba katılmadan kimse bu coğrafyada at oynatamaz, bunu herkes gördü, görmeye de devam edecek. Türkiye'yi izlemeye devam edin. Bu mücadele, boş bir cengaverlik mücadelesi değildir, bu bir hak mücadelesidir. Bu bizim hakkımızdır, hiç kimse bu hakkımızı elimizden alamaz.”

Türkiye sahneye çıktı

Belli başlı devletlerin 4 yıldan bu yana DEAŞ ile mücadele ettiklerini söylerken, Türkiye'nin birkaç ayda DEAŞ'ı silip süpürdüğünü anlatan Canikli, “Çok kısa süre önce sahneye Türkiye, çıktı. Fırat Kalkanı operasyonunu başlattı ve bütün dünyanın şaşkın bakışları arasında DEAŞ'ı sildi süpürdü, süpürmeye devam ediyor” dedi. DEAŞ'ın elinden alamaz' denilen Dabık'a Fırat Kalkanı kapsamında 10-20 dakikada girildiğini anımsatan Canikli, “Herkes bizi izlemeye devam etsin” diye konuştu.

Yeni Şafak