Artık iş çığırdan çıktı, beğeni ve takipçi kazanmak için kilisede sema gösterisi

Farklı alanlarda yapılan sözde sema gösterilerine tepkiler her geçen gün artarken bu kez de ünlü bir fotoğraf sanatçısı sosyal medyasında beğeni almak için kilisede sözde sema gösteri yaptırıp paylaşımda bulundu
Artık iş çığırdan çıktı, beğeni ve takipçi kazanmak için kilisede sema gösterisi

Mevleviliğin dini ayini Semazen gösterisi, birçok kez sahte semazenler tarafından düğün, açılış, sünnet töreni gibi farklı organizasyonlarda sözde sema ayini olarak yapılırken son yapılan sözde sema gösterisi “Bu kadarına da pes” dedirtti. Sözde semazen gösterilerine tepkiler en çok Mevlana kenti Konya’dan gelirken bu kez yapılan sözde sema ayini bir kilisede yapıldı. Kapadokya bölgesinde fotoğraf çekimleri yapan Daniel Kordan isimli fotoğraf sanatçısı, beğeni almak ve takipçi kazanmak için kilisede sema ayini düzenlettirdi. Sözde semazen gösterisi yapılırken çekilen fotoğraf ve videolar sosyal medyada paylaşıldı.

KONYA'DAN TEPKİ

KTT Başkanı ve Protokol Rehberi İbrahim Mayda, görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından tepki göstererek, "Mevleviliğin gelişmiş bir adap ve kural sistemi vardır. Misal, ortak tabaktan yemek yeniyorsa kaşığın bir tarafı ile yemek alınır, diğer tarafı ile yemek yenir. Kaşığın ağza değen kısmının yemeğe değmemesine özen gösterilir. Ayrıca âlemdeki tüm varlıkların Allah'ın birer parçası olduğu varsayılarak onlara değer verilir. Örneğin; kaşık öpülerek yemeğe başlanır, sırtlarına giydikleri yelekler öpülerek giyilir. Mevlevilikte diğer tarikatlarda olduğu gibi yün giyilir, bu da maddi ve özellikle manevi fakirliğin bir dışa vurulmuş şeklidir, bu ve bunun gibi adap üzerine kurulmuş bu tarikatın, özü ahlak olan tüm değerlerinden ayrıştırılarak servis edilmesi ,hem kültürümüze hem de Türkiye’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra ikinci akla gelen şahsiyet Mevlana ve onun felsefesine yapılmış büyük saygısızlıktır.
Resmî kurumlarımızın bu ve benzeri etkinliklerde izin sürecinde ,izin onayından sonra etkinliğin takibatı hususunda gereken özeni göstermesini ve tanıtım noktasında yozlaşmaya sebep verebilecek bu tarz hataların yenilenmemesini rica ediyoruz" dedi.

 Muhabir
Etiketler :