Asansör kapıları arızalanmayacak

Batman Üniversitesinde, Tekno Girişim Sermayesi Programı kapsamında, asansör kapılarında oluşan arızalarının ortadan kaldırılması için "Frekans Kontrollü Liner Senkromotor Sistemi" geliştirildi.
Asansör kapıları arızalanmayacak

Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümünde, Tekno Girişim Sermayesi Programı kapsamında, asansörkapılarındaki arızaları önlemek için sistem tasarladı.

Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 100 bin lira hibe desteğiyle "Frekans Kontrollü Liner Senkromotor Sistemi" geliştirdi. Geliştirilen ürünle asansör kapılarında yaşanan arızaların önlenmesi hedefleniyor.

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman Üniversitesi olarak bilim ve teknoloji üretmeye devam ettiklerini belirterek asansör kapılarının açılıp kapanması için çok farklı bir sistem geliştirdiklerini söyledi.

Sisteminin Tekno Girişim Sermayesi kapsamında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca desteklendiğini aktaran Durmuş, çalışmada yeni bir motor tasarımı yapıldığını belirtti.

"Batman'dan bir teknolojik ürün daha üretilmesi bizlere gurur veriyor, durmuyoruz. Teknolojik ürünler üretmeye devam ediyoruz." diyen Durmuş, ürünü ilk olarak bölgeye ardından Türkiye ve dünyaya sunmayı amaçladıklarını, böylece dünyaya teknoloji satacaklarını ifade etti.

Asansör sistemindeki yıpranma ortadan kalkacak

Teknoloji Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gündoğdu da geliştirilen sistemin otomatik asansör kapıları için tasarlandığını söyledi.

Şu an için asansörlerde kayış kasnak veya makara dişli sistemi bulunduğunu, bunların da gün içerisinde yoğun kullanım sonucu erken yıprandığını vurgulayan Gündoğdu, geliştirdikleri "Frekans Kontrollü Liner Senkromotor Sistemi" ile bu yıpranmanın ortadan kalkacağını dile getirdi.