"ASDEP" Hakkarili ailelere umut oldu

"ASDEP" Hakkarili ailelere umut oldu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu öncülüğünde yürütülen Aile Sosyal Destek Projesi (ASDEP) kapsamında, ailelerin ihtiyaçları belirlenip giderilmeye çalışılıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bazı illerde uygulanan projeyle uzman ekipler, ailelerle birebir görüşüp eğitim, sağlık ve ekonomik durum gibi sorunlarını tespit etmeye çalışıyor. Hakkari'de de uygulanan proje kapsamında 28 kişilik ekip kentte çalışma yürütüyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Akif Bildirici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının ASDEP kapsamında aileleri ziyaret ederek ihtiyaçlarını ve problemlerini ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.

Projenin belirlenen bazı pilot illerde uygulandığını ifade eden Bildirici, Hakkari'de son aylarda yaşanan terör olaylarına bağlı olarak projeyi yürürlüğe alıp yaygınlaştırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bildirici, şöyle konuştu:

"Aile olarak hangi durumdayız ve ailelerin temel ihtiyaçlarını belirleyip, tespit ettiğimiz bu bilgileri analizleri yapılarak ilgili paydaş kurumlarla paylaşacağız. Bu konuda deneyimli 28 meslek elemanımız ile alana girdik, tespitlerimize başladık. Bundan önce ilimizde yaşanan terör olaylarına bağlı olarak Yüksekova'dan Hakkari merkeze ve ilçelere göç eden ailelerin tespitinin yapılması ya da Şırnak, Diyarbakır, Mardin gibi diğer illerden yine göç yolu ile ilimize gelen ailelerin tespiti yapılarak ne tür acil hizmetlere ihtiyaçlarının olduğunu belirlemeye çalışıyoruz. Bu ailelere ayrıca psiko-sosyal destek sunulacak."

Proje çerçevesinde ilk olarak Hakkari'ye göç ettikleri belirlenen 10 aileyle görüşmeler yapıldığını aktaran Bildirici, "Onların ihtiyaçları ortaya çıkarıldı. İhtiyaç analizleri yapıldı. Bu ailelerimize yaklaşık 7 bin liralık yardım yapıldı. Bunun haricinde de Hakkari merkezde dezavantajlı bireylerin yaşamış olduğu Bağlar Mahallesi'nde 21 kişiden oluşan ekibimiz ile alan taramasına başladık" diye konuştu.

- "İhtiyaçlarımız karşılanıyor"

ASDEP kapsamında uzman ekiplerce ziyaret edilen aileler, uygulamayı memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Hakkari'de 2 çocuk annesi Taybet Varol, ekonomik anlamda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "İki çocuğum var. İkiside okuyor. Eşim 8 yıldır vefat etmiş. Çok zor durumdaydık. Ekipler geldi. Durumumuzu yerinde gördüler. Bize sahip çıktılar. Şu anda bütün ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.

Sultan Kaya da Kürtçe yaptığı konuşmada, köyden göç ederek Hakkari'ye geldiklerini anlatarak, "İl Müdürlüğümüz bizlere burada sahip çıktı. Her türlü ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Bize maaş bağlandı. Kiramız karşılanıyor. Allah devletten razı olsun. Kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.