Asgari ücret zammı değişti

Milyonlarca asgari ücretli özel sektörde çalışarak geçimini sağlıyor. Artan enflasyon oranları asgari ücretlileri zorlarken maaşlara ne kadar zam geleceği de merak edilerek araştırılıyor.
Asgari ücret zammı değişti

Asgari ücret ne kadar olacak? sorusu özel sektörde çalışan milyonlarca asgari ücretli tarafından merak edilerek araştırılan bir soru. Asgari ücretliler Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zam oranına kilitlenirken vatandaşlar "asgari ücrete ne zam gelecek?" sorusunun yanıtını araştırmaya başladı.

2023 yılında yapılacak olan Temmuz asgari ücret zammı hakkında henüz net bir rakam verilmemiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Temmuz ayında yapılacak zamla ilgili çalışmaların hazır olduğunu belirtmiştir. Bakan Bilgin, asgari ücretin reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleneceğini ve yaklaşık olarak 500 dolar bazında bir oran olacağını ifade etmiştir.

ARA ZAM ORANI BELİRLENDİ Mİ?

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da asgari ücret ve diğer maaşlara ilişkin açıklamalarda bulunmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye çıkacağını duyurmuş ve Temmuz ayında memurlara sadece enflasyon farkı değil, aynı zamanda refah payı artışı yapılacağını belirtmiştir. Ayrıca, emeklilere ve kamu işçilerine yapılacak zam konusunda da çalışmaların devam ettiği ve ilgili açıklamaların salı günü yapılacağı ifade edilmiştir.

Öte yandan, Bakan Bilgin, geçen yıla göre asgari ücreti yüzde 100 oranında artırdıklarını ve temmuz ayında da emeği koruyacak bir düzenlemeyi devreye sokacaklarını söylemiştir. Temmuz ayında yapılacak asgari ücret düzenlemesinin sosyal devlet anlayışıyla çalışanların refah seviyesinin yükselmesine ve istihdamın artmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtmiştir.

SOSYAL HAK ÖDEMELERİ DE ARTACAK

Asgari ücretin artışı pek çok sosyal hak ödemelerinin de artmasına neden olacak. Asgari ücretin artmasının ardından kıdem tazminatı, en düşük aylık ihbar tazminatı, emzirme yardımı, GSS primleri, işsizlik maaşı, dul ve yetim aylığı, 65 yaş ve engelli aylığı ve benzeri sosyal hak ödemeleri de artarak artan enflasyon karşısında vatandaşın elinin güçlenmesine neden olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin dönem dönem yaptıkları açıklamalarda asgari ücret zammının Temmuz ayında belirleneceğini ve bu artışın asgari ücretlileri enflasyona karşı koruyacağını vurgulamıştı.

Etiketler :