Asılsız ihbarla polislere saldıran teröristlerin cezası onandı

Van'da asılsız ihbarda bulunarak polis ekiplerine saldıran teröristler ile onlara yardım eden sanıklara verilen hapis cezaları, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onandı.
Asılsız ihbarla polislere saldıran teröristlerin cezası onandı

Van'da asılsız ihbarda bulunarak polis ekiplerine saldıran teröristler ile onlara yardım eden sanıklara verilen hapis cezaları, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onandı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 8 Ağustos 2011'de İpekyolu ilçesine bağlı Şabaniye Mahallesi'nde, "155 polis imdat" hattına hırsızlık ihbarında bulanarak bölgeye sevk edilen polislere saldıran terör örgütü PKK mensuplarına verilen cezayla ilgili dava dosyasındaki incelemesini tamamladı.

Sanık avukatlarının duruşmalı inceleme talebini reddeden Yargıtay, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinin, 6 sanık hakkında verdiği, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kasten öldürmeye teşebbüs", "terör örgütüne üye olmak" ve "izinsiz tehlikeli madde bulundurmak" suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 2 yıl ile 18 yıl arasında değişen hapis cezalarını onadı.

Polislere 26 el ateş edilmiş

Yargıtay kararında, terör örgütü mensuplarınca mağdurların sayısını bilerek ve görerek, kalaşnikofla polislere doğru 26 el ateş ettiği vurgulanarak, "Polislerin yere yatarak karşılık vermeleri nedeniyle hedeflenen amaca ulaşılamadığı olayda, hedef alınan kişi sayısınca öldürmeye teşebbüs suçunun oluşacağından cihetle, mahkemenin kabul ve takdirinde bir isabetsizlik bulunmadığından, tebliğnamede yer alan bozma düşüncelerine iştirak edilmemiştir." denildi.

Sanıklardan Şerafettin Demir ve Abdo Şeyh'in üyesi bulundukları silahlı terör örgütünün, devletin birliğini bozma ve ülke topraklarından bir kısmını devlet idaresinden ayırma amacına yönelik vehamet arz eden olayları gerçekleştirdiklerinin aktarıldığı kararda, sanıkların eyleminin, örgütsel bağlılık ve ülke genelindeki organik bütünlüğünü bozma amacını gerçekleştirme tehlikesi yaratabilecek nitelikte olduğu kaydedildi.

Davanın geçmişi

Van'da 8 Ağustos 2011'te "155 polis imdat" hattına hırsızlık ihbarında bulunulmuş ve olay yerine gönderilen polis ekiplerine uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlenmişti. Olayın ardından güvenlik güçlerince yürütülen çalışmalarda saldırıyı gerçekleştiren teröristler Şerafettin Demir ve Abdo Şeyh ile Necibe Armin, Hüsnü Görür, Siti ve Kudret Gören gözaltına alınmıştı.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan sanıklara 25 Nisan 2015'teki karar duruşmasında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve değişik oranlarda hapis cezaları verilmişti.

Mahkemenin gerekçeli kararında, saldırıyı gerçekleştiren Şerafettin Demir'in, "Eylem için Van bölgesine gönderildik. Bir ay boyunca bir köydeki ahırda yatıp kalktık. Örgüt üyesi olmaktan ve yaptığım eylemden dolayı pişman değilim." şeklinde ifade verdiği vurgulanarak, diğer sanıkların da benzer ifadelerle gerçekleştirilen eylemden pişmanlık duymadıkları belirtilmişti.

Sanıklardan, Abdo Şeyh de mahkemedeki savunmasında saldırının başarısızlıkla sonuçlandığını anlatarak, "Eylemi başarısız olarak nitelememin sebebi polisin öldürülememesidir." ifadesini kullanmıştı.