Asırlık çınar Konya lisesi

İkinci Abdülhamid Han’ın Konya’ya hediyesi, yeni adıyla Konya Lisesi, eski adıyla Konya Sultanisi, bir asırı deviren ömrüyle, Konya’ya değer katmaya devam ediyor.
Asırlık çınar Konya lisesi

Konya Lisesi’nin, 2. Abdülhamid döneminde ülkemizde eğitimdeki ilerlemeyi sağlamak üzere yapıldığını söyleyen Konya Lisesi Okul Müdürü Zübeyir Yavuz, “Konya Lisesi, “Konya İdadisi” ismiyle, bugünkü Konya Valiliği’ne yakın bir bölgede açılmıştır. Şehrimizin nüfusunun artmasıyla, Konya İdadisi’nde de öğrenci sayısı artmış ve ilerleyen süreçte, bina kapasitesi yetersiz kalmıştır. Bu sebeple, şimdi Karma Ortaokulu olarak bildiğimiz bölgedeki binada 1934 yılına kadar, “Konya Sultanisi” ismiyle Konya İdadisi’nin eğitimleri devam etmiştir. İlkokul o eski yerinde kalmıştır” dedi.

8-072.jpg

TÜRKİYE’NİN İLK 3 OKULUNDAN BİRİ

Konya Lisesi’nin Mimar Muzaffer tarafından 1889’da Abdülhamid Han’ın emriyle yapıldığını söyleyen Yavuz, “Türkiye’de üç bölgede, Malta, İstanbul ve Konya’da şimdiki ismiyle öğretmen okulu, o zamanki ismiyle “Konya Muallim Mektebi” yapılmıştır. Konya Lisesi’nin bulunduğu bina, 1934’ten önce askeri okul ya da rüştiye olarak kullanılmıştır. Konya Sultani’si, 1934’ten sonra 1972 yılına kadar Konya Erkek Lisesi olarak eğitim öğretim hayatına devam etmiştir. 1972 yılından sonra ise Konya Lisesi ismini alıp, karma eğitim sistemiyle kız öğrenci de almaya başlamıştır. 1997 yılına geldiğimizde ise Gazi Lisesi ismini almış ancak 2005 yılından itibaren de Konya Anadolu Lisesi olarak eğitim hayatına devam etmiştir” diye konuştu.

7-101.jpg

“ÇANAKKALE SAVAŞINDA SADECE 4 KİŞİ MEZUN OLMUŞ”

Konya Lisesi son sınıf öğrencilerinin 1916 ve 1917 yıllarında askere alındığını hatırlatan Yavuz, “Çanakkale savaşına giden son sınıf öğrencilerimiz, 1916-17 yıllarında şehit olmuşlardır. O iki yıl sadece ikişer öğrenci mezun verebilmişiz” dedi.

6-130.jpg

BİRBİRİNDEN ÜNLÜ İSİMLERİN OKULU

Konya Lisesi’nin ilklerin okulu olduğunu belirten Yavuz, “Ülkemizin siyasi, kültürel, sanat, edebiyat gibi alanlarda ilklerin okuluyuz. Türkiye’deki ilk 100 okul içerisinde 27. sırada mezun veren bir okuluz. Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Bakanlar gibi önemli isimler okulumuzda eğitim görmüştür. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal okulumuzda eğitim gömüştür. Yine 17. Başbakanımız Sadi Irmak, Konya Lisesi’nden mezun olmuştur. Eski Milli Savunma Bakanımız Vecdi Gönül burada okumuştur. Yine eski bakanımız Mehmet Keçeciler okulumuzdan mezun olmuştur. Eski Bakanlarımızdan İsmail Hakkı Tonguç ve büyük şairlerimizden Arif Nihat Asya okulumuzda öğretmenlik yapmıştır. Edebiyatımızın önemli isimlerinden Tarık Buğra Konya Lisesi’nde okumuştur” diye konuştu.

2-20180420184522.jpg

“KONYA LİSESİ HER ZAMAN MERKEZ OLMUŞTUR”

Konya Lisesi’nin; kültür, sanat, ekonomi, spor gibi alanlarda Konya’nın merkezi olduğunu söyleyen Yavuz, “Türkiye’de kendine ait marşı olan çok az okul vardır. Bizim okulumuzun besteli, güfteli marşı vardır. Okulumuz, Konya bürokrasisinin ve sanayicisinin mezun olduğu okul olmuştur. Okulumuzda ecdadımızın ruhunu hissediyorsunuz. Okulumuzdan mezun olanlarda bir gazilik ruhu gerçekten var. Okulumuzdaki o ruh, öğrencilerimize de siniyor” dedi.

4-435.jpg

“İLK 5’TE YER ALIYORUZ”

Konya’da öğrenci alımında 5. Sırada yer aldıklarını hatırlatan Yavuz, “Konya’da proje ve Fen liselerini çıkardığımız zaman bizim bir ekolümüz var. Biz dönüşümden gelip ilk 5’e giren bir okuluz. Bu başarı öyle kolay gelecek bir şey değildir. Doğrudan anadolu lisesi olarak açılan okullara velilerin öğrenci göndermesi daha kolay. Ama Konya Lisesi daha önceki sistemden kalan düz lise öğrencilerinin arasına yeni düzenlemeyle anadolu lisesi öğrencileri almış ve bu seviyeye gelmiştir. Bütün arkadaşlarımızın emeğiyle ortaya çıkan bu durumu bir başarı olarak düşünüyorum. Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin yüzde 70’i, 4 yıllık bir üniversiteye yerleşiyor. Şuanda TEOG’da yüzde 6-8 arası dilimden 465 taban puanla öğrenci aldık. Yeni düzenlemeyle, okulumuz bu yıldan itibaren mahallemizden, bize belirlenen alandan öğrenci alacak. Şuanda 1154 öğrencimiz var, 79 öğretmen, 3 müdür yardımcısı okulumuzda hizmet veriyor. İki binada 43 dersliğe sahibiz, konferans salonumuz, spor salonumuz, resim atölyemiz, kız-erkek ayrı olmak üzere 4 mescidimiz, şadırvanımız, 2 tane kantinimiz var. Sınıflarımız çok ferah bir havaya sahiptir. Sınıflarımda en, boy ve yükseklik oranları eşit büyüklükte, bu da oksijen açısından çok büyük bir avantaj sağlıyor. Herhalde bu sebeple çok başarılı öğrencilere sahibiz. 10 bin 300 metrekare bir alanda Konya’nın merkezinde oturuyoruz. Ecdadımız bize bu kadar değer verip, şehrin merkezinden yer ayırmış” diye konuştu.

3-741.jpg

“SPOR-SANAT VE KÜLTÜRDE ZİRVEDEYİZ”

Sportif faaliyetlerde çok başarılı bir okul olduklarını söyleyen Yavuz, “Eski günlerimizden uzak olsak da, Konya’da ya birinci ya da ikinciyiz ama asla üçüncü değiliz. Basketbolda özel okullarla rekabet ediyoruz. Geçen sene şampiyon olduk. Bu yıl yine başka bir özel okulumuz o öğrencileri ücretsiz kaydetmek suretiyle takımına çağırdı. Bu yıl finalde o okulumuza yenilerek ikinci olduk. Öğrenci potansiyelimiz fazla olduğu için bütün branşlarda yarışmalara katılıyoruz. Okulumuzda geçen yıl Reis Bey’i tiyatroda oynadık. İl Milli Eğitim Müdürümüz de sağolsun konu ile ilgili bir paylaşımda bulunarak bu derece zor bir oyunu kusursuz oynayan öğrencilerimize teşekkür etti. Yine Gençlik Spor Bakanlığı’mızın yaptığı yarışmada birinci olarak, Konyamızı Kayseri’de temsil ettik. Her yıl Antalya ve Malatya tiyatro festivaline katılıyoruz. Her yıl bir halk müziği konserimiz, şiir dinletimiz, resim sergimiz, kermesimiz olur. İlahi koromuz var, kütüphanede de Konya’da 10 bin kitapla üçüncüyüz. Ayrıca Meram Belediyesi’nin yaptığı 4 bin 500 kitaplı bir Z kütüphaneye sahibiz. Yine seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde arkadaşlarımızın başarısıyla Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda erkeklerde birinci, kızlarda ise ikinci olduk. 4 tane e-Twinning, 3 tane Erasmus projemiz var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yapmış olduğumuz ortak Erasmus projemiz var. KOP Projelerine ve Gençlik ve Spor Bakanlığı projelerine katılıyoruz. Konya’nın eğitim-öğretim hayatına ciddi bir güç kattığımızı düşünüyorum. Sanatsal ve kültürel faaliyetlerde Konya’yı temsil etmeye ve zirvede yer almaya devam edeceğiz” dedi.

5-224.jpg

1-907.jpg

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ