Osman Uzunkaya

Osman Uzunkaya

AŞK ve MUHABBET

AŞK ve MUHABBET

                Muhabbet; Kökeni itibariyle Arapça bir sözcük olup, Sevgi, dostluk ve yarenlik anlamına gelir. Bireyler arasındaki muhabbet, gönül köprülerinin kurulmasına vesile olur. Toplumsal huzura ancak, bu gönül  köprülerinden geçilerek varılır.  Sevgi, öylesine kutlu bir duygudur ki,  insana insan-ı kamil olma kapısını açar, ona Allah ve Rasul aşkını tatdırır. Sevgi, daha sonraki aşamalarda coşkunluğa ulaşır, dem’e gelir ve aşk evresine girer.

                Genellikle muhabbet kavramının üç türünün olduğundan bahsedilir. Bunlardan ilki, halkın muhabbeti olup, adı beşeri sevgi ve aşk’tır. Bu hal, ilahi aşk için ön şart olarak da kabul edilir. İkincisi ise, kişinin mümkün olduğunca beşeri heva ve heveslerinden arınıp, sevdiğine tabi olması durumudur. Üçüncüsü de,  Dünya nimetlerinden el çekmiş, ancak  Allah ve Rasul sevgisiyle yaşama gayretinde olan,aşk erlerinin Allah’a olan sevgi ve muhabbetini ifade eder.

                Muhabbetin beşeri boyutu olduğu kadar,  ilahi boyutu da vardır.  İnsanların birbirleriyle olan ilişkilerin de sevgiye, hoşgörüye ve samimiyete yer vermeleri, bir birlerini sadece menfaatleri için değil, Allah rızası için sevmeleri son derece önemlidir. Diğer taraftan, insanlar fıtratları gereği bir elmanın iki yarısı gibi, bir birini tamamlamak üzere yaratılmışlardır.Bir bağlamda ortaya çıkan sevginin tezahürü, Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de: “..Yine O’nun ayetlerindendir ki, sizin için nefislerinizden, kendilerine ısınırsınız diye eşler yaratmış, aranıza bir sevgi ve merhamet koymuştur.Şüphesiz ki, bunda düşünecek bir kavim için nice ibretler vardır.” (Er-Rum 30/21) Denilmektedir.

                Allah sevgisinin ifade edildiği diğer bir Ayeti Kerime’de de: “ Allah sizi kendi zatından sakındırır.Allah kullarına çok şefkatlidir. De ki, eğer siz Allah’ı severseniz hemen bana tabi olun ki, Allah’da sizi sevsin, sizin günahlarınızı bağışlasın.Allah çok bağışlayan ve çok merhametlidir. (Al-i İmran 3/31) Denilmektedir.

                Aşk ve muhabbeti anlatan güzel sözlerden bazıları şöyledir:

                Aşk; Her şeyi senin için var ettim diyen Rabbe, her şeyi senin için terkettim demektir.(Şems-i Tebrizi)

                Sevgin yoksa dost arama! (Sadi)

                Benlik davasını bırak, muhabbetten olma ırak; Sevgi ile dolsun yürek, hoşgörülü olmaya bak! (Yunus Emre)

                Kimde sevgi varsa, Allah’ın varlığı ondadır. (Hz.Mevlana)

              Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım,Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz. (Yunus Emre)

              Labirentlerle dolu kısacık ömrümüzün yolunu sevgi hüzmeleri aydınlatsın. Yaşamınız aşk ve muhabbet bahçesinin gülleri arasında mutluluk içinde geçsin.. Sağlıcakla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Uzunkaya Arşivi
SON YAZILAR