Askeri harcamada 14. sıradayız

Amerika başta olmak üzere batılı ülkeler, geçen yıl askeri harcamalarını kısarken, Asya, Afrika ve Ortadoğu'da ise adeta silahlanma yarışı görüldü.
Askeri harcamada 14. sıradayız

Batılı ülkeler, başta ABD olmak üzere 2013'te askeri harcamalarını kısarken, dünyanın diğer bölgelerinde artış gösterdi. Türkiye de en fazla askeri harcama yapan ülkeler listesinde 14'üncü sıraya yükseldi. Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI, dünya çapında 2013 yılında yapılan askeri harcamalar raporunu açıkladı.

ABD'NİN IRAK'TAN ÇEKİLMESİ ETKİLİ

Batılı ülkeler geçen yıl askeri harcamalarda kesintiye giderken, Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri harcamaları artırdı.Rapora göre 2013'te dünya çapında askeri harcamalar yüzde 1.9 oranında azaldı. Bunun en önemli nedeni ABD'nin özellikle Irak'tan çekildikten sonra savunma harcamalarında yaptığı kesinti. Asya , Afrika ve Ortadoğu'da ise, deyim yerindeyse tam bir silahlanma yarışı yaşanıyor. ABD'nin ardından dünyada en fazla askeri harcama yapan ülkeler, Çin ve Rusya. Bu iki ülke silahlanmaya ivme katmış durumda. Çin yüzde 7.4, Rusya yüzde 4.8 artırdı.

SUUDİ ARABİSTAN'DA ARTTI

Ortadoğu'da en fazla askeri harcama yapan ülke ise, Suudi Arabistan. Askeri harcamalarını yüzde 14 oranında artıran Suudi Arabistan, Fransa ve İngiltere'yi geride bırakarak dünya sıralamasında dördüncü oldu.