“Askeri tesislerin şehir merkezinde olması uygun değil”

AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, askeri tesislerin şehir merkezinde olmasının yeni modern dünyaya uygun bir durum olmadığını söyledi.
“Askeri tesislerin şehir merkezinde olması uygun değil”

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürü İbrahim Çorbacı'yı ziyaret etti. Ziyarette Sakarya gündemine ilişkin bir çok konudan bahseden Üstün, Sakarya şehir merkezinde bulunan askeri tesisler hakkında konuştu.

Türkiye'de olduğu gibi Sakarya'da da askeri birliklerin şehir merkezinde kaldığını ifade eden Üstün, "Tugay Komutanlığının ve bazı askeri tesislerin şehir merkezinde olması aslında çok da yeni modern dünyaya uygun bir durum değil. Bunu aslında öteden beri biz de kendi aramızda konuşuyorduk. AK Parti bir çok demokratik reform yaptı, açılım yaptı ama buna bir türlü sıra gelmemişti. Aslında askeri birliklerin şehrin en az 50 kilometre dışına taşınması kuralı, Avrupa Birliği'nin de bize önerdiği bir düzenleme. Çünkü bu kurallar bir takım tecrübelerden esinlenerek konuluyor. Avrupa Birliği bizden bunu zaman zaman talep etmişti. Ama belki zaman var, sıra buna gelmedi denilerek ertelendi" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Avrupa Birliği tarafından talep edilenin ne kadar doğru bir şey olduğunu gördüklerini belirten Üstün, "O bakımdan 15 Temmuz bize bir fırsat oldu ve artık bundan sonra askeri tesislerin şehrin dışına taşınmasını gerektirdi. İşte yaşadık, Sakarya Valiliği'ni, Valilik binasını işgal eden askerlerin komuta edildiği yer yani tugay merkezdeydi. Oradan yönetildi ve oradan bazı askerler takviyeye gittiler. Artık kendi içimizde gördüğümüz yaşadığımız bir olayı tartışmaya gerek yok, bir an önce bunları hayata geçirmemiz lazım. Sakarya'da da başta tugay olmak üzere bazı askeri tesislerin de dışarı çıkartılması gerekir veya birleştirilmesi gerekir" diye konuştu.

Askeri tesislerin taşınabileceği yer konusunda Taşkısığı Kışlasını işaret eden Üstün, "Bu konuda etrafında yer var mı, var. Taşkısığı Kışlası bomboş. Niye boş? Oradaki askerlerin yüzde sekseni şu anda alınan karar gereği Güney Doğu'da konuşlanmış şekildeler. O alan zaten boş, tesisler boş, kullanılmıyor. Oraya taşınabilir, başka yere taşınabilir. Bu bir an önce olabilecek bir şey değil. Büyükşehir Belediyemizin şu anda bu konuyla ilgili çalışmaları var, talepleri var. Biz de bu konuyu Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu ile istişare ettik ve bu konuda bir fikir birliğimiz var. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Biz de iş biraz daha sonuca yaklaştıktan sonra Savunma Bakanımız ile bu konuyu paylaşarak inşallah bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen her türlü desteği sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

“Askeri tesislerin şehir merkezinde olması uygun değil”

Kaynak: