Ramazan Yaşar

Ramazan Yaşar

Atatürk de “EVET” derdi…

Atatürk de “EVET” derdi…

Yazıya başlarken aslında “Atatürk adına konuşanların” çocukluğumda da olduğunu hatırladım. 40 yıl önce ilkokula giderken kulaktan kulağa dolaşan bir fısıltı aklıma geldi…

“II. Dünya savaşı sırasında Türkiye’nin savaşa girip girmemesi konusunda yaşanan tartışmalarda İnönü konuyu Atatürk’e sormayı teklif etmiş. Atatürk’ü uyandırmışlar. ‘Efendim biz ne yapalım? Savaşa girelim mi? Gireceksek hangi ülkenin yanında girelim?’ diye sormuşlar. Atatürk de, ‘savaşa girmeyin’ demiş.”

Sonra büyüdük, kocaman adam olduk…

Ama Kemalist cephe hiç değişmeden hayatına devam ediyor. 21. yüzyılda neredeyse “Atatürk’ü uyandırdık. Anayasa değişikliğine ‘hayır’ dememizi istedi. Atatürk için ‘hayır’ diyeceğiz” yalanını söyleyecekler.

Gelelim Atatürk’ün oyunun rengine. Atatürk yaşasaydı referandumunda “evet” oyu kullanırdı…

Nereden mi biliyorum…

Atatürk’ü rüyamda gördüm…

Bana “evet” oyu kullanacağını söyledi desem. Kimse bana inanmaz. Ama “hayır” oyu kullanacağını söyledi desem bana inanacak milyonlarca insan olduğunu biliyorum. Bu da ayrı bir garabet…

“Atatürk yaşasaydı ‘hayır’ oyu verirdi. Referandumda Atatürk için ‘hayır’ diyeceğim” diyenler; Atatürk’ün oyunun rengini nereden biliyorlarsa ben de tam da oradan “evet” diyeceğini biliyorum. Hatta “evet” diyeceğine dair “hayırcılara” göre çok daha sağlam verilere sahibim…

Atatürk gençleri sever, onlara ayrı bir değer ve önem verirdi. Hatta “İstiklal ve Cumhuriyeti” de gençlere emanet etmişti. Anayasa değişiklik paketinde 18 yaşındaki bir gence milletvekili seçilme hakkı tanınıyor. Şimdi bu değişikliğe hangi akılla, “Atatürk yaşasaydı ‘hayır’ derdi” diyebiliyorlar?

Eski anayasaya göre 18 yaşındaki bir genç milletvekili seçmek için oy kullanıyor. Ancak ne hikmetse milletvekili seçilme hakkına sahip değil. Kadınlara seçme ve seçilme hakkını Atatürk’ün en büyük devrimi olarak anlatan Kemalistler, 18 yaşında milletvekili olmak isteyen bir gence “hayır” diyorlar. Atatürk’ün “istikbal ve cumhuriyeti emanet ettiği” gençlere CHP milletvekilliğini emanet etmek istemiyor.

Bu çelişkilere getirebilecekleri tek açıklama “biz yaparsak devrim”, “başkası yaparsa, cumhuriyet elden gidiyor” şeklinde oluyor. Artık bu kısır döngüden çıkıp gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurun.

“Türk yargısı tarafsız ve bağımsız olacaktır.” Anayasa değişiklik paketinin ilk maddesi bu. Bu maddeye Atatürk yaşasaydı ‘hayır’ derdi diyen CHP’liler Atatürk’ü hiç anlamamışlar. Hatta Atatürk’ten bi haber yaşıyorlar. Adliye Saraylarını süsleyen “Adalet mülkün temelidir” sözünün altına atılmış Atatürk imzasını da görmemişler. Gördülerse de “bu söz aslında Hazreti Ömer’e ait o yüzden bizi bağlamaz” mı diyorlar?

Atatürk gibi ileriyi hedef gösteren birinin yakasına yapışıp, arkasına saklanıp “gericilik” yapmayı bırakın. Düşün Atatürk’ün yakasıdan. “Atatürk bizi kurtarmasaydı, Yunan, Alman, İngiliz olurdunuz” diyen sözde Atatürkçüler şimdi Yunanistan, Almanya ve İngiltere vatandaşı olmak için bürokratik işlemlerinin bitmesini bekliyorlar...

Türkiye’de ilk sivil anayasayı Atatürk yapmıştır. Atatürk’ün yaptığı anayasayı ortadan kaldıran 1961 ve 1982 anayasasını darbeci askerler yapmıştır. Türkiye şuanda Evren’in darbe anayasası ile yönetilmektedir.

CHP başta olmak üzere, tüm Atatürkçü ve Kemalistler “Atatürk konusunda samimi iseler” Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarmaya en büyük desteği de onlar vermeli…

Atatürk’ün adını kullanarak 1982’den kalma bir darbeci generalin anayasasına bu halkı mahkum etmek Atatürkçülük değildir. “Siyaset anayasa yapamaz” diyen CHP yöneticileri, darbecilerin yapacağı anayasaya pek de hevesli görünüyorlar. Ancak bekledikleri darbeciler 15 Temmuz’da derdest edilip kodeslere tıkıldı.

CHP, darbecilerden umudu kesip, halkın sesine kulak vermelidir. “Evet” tercihi hem partiniz, hem Atatürk’ün hatırası, hem de Türkiye’nin geleceği için daha doğru bir yoldur.

Sayın Kılıçdaroğlu, Atatürk yaşasaydı “evet” derdi. Sen de “evet” diyor musun?      

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ramazan Yaşar Arşivi
SON YAZILAR