Atçalı Kel Mehmet yeniden beyazperdede

Atçalı Kel Mehmet yeniden beyazperdede

Yakın tarihin önemli halk kahramanlarından Atçalı Kel Mehmet Efe'nin hikayesi 52 yıl aradan sonra tekrar beyazperdeye aktarılacak. 

19'uncu yüzyılın ik yarısında Ege'de ağalık sistemine karşı ayaklanarak kendisini vali ilan eden Atçalı Kel Mehmet'in hikayesinin anlatıldığı filmde yazılı kaynaklarda geçen "Efelik Yemini" de ilk kez sahnelenecek.

Filmin yapımcısı Güler Nalbantoğlu, İzmir'de Küçük Menderes Ovası'ndaki Tire, Ödemiş, Bayındır ve Kiraz ilçelerinde çekimleri temmuz ayında başlayacak filmle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atçalı'yı "Ege'nin Robin Hood'u" olarak tanımladığını, hikayesinin çok etkileyici olduğunu anlattı.

Nalbantoğlu, zenginden alıp fakire veren, halkı ezen ağalık sistemine karşı başkaldıran Mehmet Efe'nin 1829'da Hüseyin Ağa ile mücadelesi sonrası dağa çıktığını kaydetti.

Filmde Atçalı Kel Mehmet'in bugüne ulaşan hayat hikayesinden esinlenildiğini aktaran Nalbantoğlu, Hüseyin Ağa'nın kızıyla evlenme isteğinin reddedilmesi sonrası dağa çıkmasına, valiliğini ilan ederek mührünü bastırmasına filmde yer verildiğini ifade etti.  

"Atçalı ezik bir ırgat bekçisiyken bir halk kahramanına dönüşen Atçalı Kel Mehmet'in etkileyici hikayesini anlatacağız." diyen Nalbantoğlu, bu hikayeyi yansıtmak için uzun bir süredir film çalışması içinde olduklarını, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğinin alınması sonrası TRT ile projeye başladıklarını aktardı. 

Araştırmacı Yazar Ali Haydar Avcı'nın hikayesini senaryolaştırdıklarını, yönetmenliğini "Paramparça", "Öyle Bir Geçer Zaman ki" ve "Tatar Ramazan" gibi dizilerle tanınan Ulaş Cihan Şimşek'in yapacağını bildiren Nalbantoğlu, filmin başrolü için özellikle dizilerden tanınan bir oyuncuyla sözleşme aşamasında olduklarını dile getirdi.

Filmde Yusuf Efe karakterini ise Issız Adam filmindeki başrolüyle tanınan Cemal Hünal'ın canlandıracağını bildiren Nalbantoğlu, "Plato kurmadan doğal dokuyu kullanarak yapılacak çekimler için Küçük Menderes Ovası'nda çekim mekanları oluşturacağız. Çekimlerimiz temmuz ayında toplam 5 hafta sürecek ve yılbaşından önce filmimiz vizyonda olacak." dedi. 

Atçalı Kel Mehmet Efe'nin kendileri için bir başlangıç olduğunu, bölgedeki diğer Efe hikayelerini de beyazperdeye aktarmak istediklerini kaydeden Nalbantoğlu, "1964'de Asaf Tengiz'in yönettiği ve Fikret Hakan ile Tijen Par'ın başrolünü oynadığı filmden 52 yıl sonra Atçalı'nın hikayesi yeniden beyazperdeye aktarılacak. O film, Fikret Hakan'ı Türk sinemasına kazandıran bir filmdi. Çekeceğimiz bu film de en az onun kadar iddialı olacak." değerlendirmesinde bulundu. 

Nalbantoğlu, filmde Efe kültürü içinde önemli bir yeri bulunan ancak daha önce ekrana yansıtılmayan "Efelik Yemini"nin de filmde sahneleneceğine dikkati çekerek, Atçalı Kel Mehmet Efe'nin yemin ettiği sahneyle bu kültüre ilişkin bilgilerin günümüze aktarılmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.