Ateistlik ve Deistlik soruları cevap buldu

Selçuk Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Şimşek’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen Ateizmin ve Deizmin Sorularına Cevaplar Programı düzenlendi
Ateistlik ve Deistlik soruları cevap buldu

Selçuk Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Şimşek’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen Ateizmin ve Deizmin Sorularına Cevaplar Programı’nda Acıbadem Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi Doç. Dr. Alper Bilgili ve Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Caner Taslaman, öğrencilerin ateistlik ve deistlikle ilgili sorularını yanıtladı

“ATEİZM DEİZM AGNOSTİSİZM BİRBİLERİYLE İLİŞKİLİ”

Selçuk Üniversitesi Akıl Teri Tefekkür Topluluğu tarafından ‘Ateizmin Ve Deizmin Sorularına Cevaplar’ adlı program Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Özellikle internetin gelmesiyle İslam hakkında birçok farklı fikirlerin ortaya çıktığını ifade eden Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Caner Taslaman, “Ateizm ve deizm bir yükselişte mi değil mi bunu gösteren istatistikler ve grafikler çok fazla yok. Benim kendi sosyolojik analizim olarak da şöyle bir durum var. Özellikle internetin gelmesiyle İslam’la ilgili birçok farklı fikirler İslam’ın tüm ötekileriyle karşılaştık. Ateizm, Agnostisizm, Deizm bunlar birbiriyle ilişkililer ve yükseliyorlar gibi geliyor bana” dedi.

“İDDİA: BİRİ BİRİNİN YERİNİ ALACAK”

Günümüzde ateistliğin ve deistliğin artmasını internetin gelmesine ve taklidi imanla dinin sürdürülmesine bağlandığını belirten Caner Taslaman, “19. yüzyılda yükselen ateizm, bilimin dinin yerini alacağını söylüyor. Pozitivizm gibi başlıklar daha çok duyuruldu. Günümüzde her ne kadar postmodernizme, şüpheciliğe atıf yapılsa da birçok kimsenin aslında daha çok pozitivist tabanlı olduğunu görüyoruz. Fakat iddia: biri, birinin yerini alacağı, dinin bile kalmayacağı şeklinde bir iddia. Günümüzde de ateistlerin birçoğu buna benzer bir görüşe sahip.” şeklinde konuştu. Taslaman, kendisine İslam’a zarar verdiğinin söyleyen kişiye şu şekilde cevap verdi: “İslam’a zarar veren ben değilim, ben bir Müslüman olarak yaşıyorum. Bu konuda ilmi çalışmalarım var. İslam’a zarar veren Peygamberimize isnat edilen uydurma sözlerdir. Peygamberimiz örnek bir insan örnek bir Peygamberdir. Sonra onun için uydurulan sözlerle insanlar şahsi çıkarlarını buna alet ediyorlar. Ve asıl İslam’a zarar veren onlardır.”

“ATEİZME VE DEİZME DAİR BİLGİLERİ YOK”

Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi Emre Dorman, Allah’a inandığını söyleyen insanların hayatlarına bakıldığında Allah’a inanmıyormuş gibi, dinin ilkelerini dikkate almıyorlarmış gibi yaşam sürdüklerini vurguladı. Emre Dorman, kendisini ateist ve deist olarak tanımlayan 14 yaş aralığındaki çocukların büyük çoğunluğunun deizme ve ateizme dair çok fazla bilgi sahibi olmadıklarını da savundu.

“İSLAM DÜNYADA DOĞRU YAŞANMIYOR”

Dorman, İslam’ın dünyada büyük oranda doğru yaşanmadığının, doğru temsil edilmediğinin altını çizerek, “Bugün,  bir takım terör örgütlerine baktığımızda, masumları hedef alan bir takım eylemlere baktığımızda sizin çocuk yaştaki insana aslında İslam’ın barış dini olduğunu anlatmamız çok gerçekçi olmuyor. Aslında insanlar ne görüyorlarsa o gördükleri şey üzerinden değerlendirmede bulunuyorlar. Temsil sorunumuz var.” ifadelerini kullandı.

NE KADAR BİLGİYE SAHİPLER?

Dorman, günümüzde çocukların ateizme ve deizme yönelme nedenlerini şöyle sıraladı: “Çocuk, tutarsızlıklar görüyor, ailelerinin çocuklara tavsiye ettikleri bir takım şeyleri kendilerinin yapmadıklarını görüyorlar, biraz da bir takım siyasi sebeplere bağlandığını görüyoruz. Ya da dinin baskı unsuru yapılması, özgürlüklerinin kısıtlandığını düşünmeleri gibi birçok sebeple tepkisel olarak tanrı inancının çok gerçekçi olmadığını düşündüklerini görüyoruz.  Ama bu konuda ne kadar bilgi biliyorlar, eleştirdikleri şeyler hakkında ne kadar sağlam bilgilere güveniyorlar?”

“İSLAMAFOBİ TERÖRÜ BESLİYOR”

Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi Alper Bilgili ise: “İslamofobi terörü besliyor. Terör de islamofobiyi besliyor.” diyerek Yeni Zelanda’da yaşanılan olaylara dikkat çekti. Günümüzde Müslümanlığın, suçlu olarak ilan edildiğine değinen Alper Bilgili, “Yeni Zelanda da bir Hekim dedi ki: Aslında Müslümanları ülkemize almasaydık böyle bir terör eylemi olmazdı. Yani Müslümanları suçladı. Bugün bile Müslümanlık suçlu ilan edilebiliyor. Bu kadar irrasyonel davranılabiliyor.” diye açıkladı. Müslüman olarak çok akılcı davranılmadığına da değinen Bilgili, “Akıl iyidir, bir Müslümanın çok korkması gereken bir nimet değildir diye düşünüyorum.” şeklinde sözlerini tamamladı.

ateistlik-ic.jpg

SÜMEYRA KENESARI/YENİ HABER GAZETESİ