Ateşbaz-ı ödülleri sahiplerini buldu

Hz. Mevlâna’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbâz-ı Velî adına daha önce İstanbul’da yapılan ve bu yıl ilk kez Konya’da gerçekleştirilen ‘Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’ sahiplerini buldu.
Ateşbaz-ı ödülleri sahiplerini buldu

Konya Dedeman Hotel’de gerçekleştirilen törene Konya Valisi Muammer Erol, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve eşi Hatice Gökbel, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun Ablası Ayşe Çalık, Eski Bakanlardan Metin Gürdere, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Meram Belediye Başkan Vekili Hıfzı Soydemir, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, Anadolu Birlik Holding CEO'su Hamdi Bağcı ile Türkiye’den Şef Mustafa Otar (Raika-Executive Şefi), Şef Hüseyin Özer (Sofra London İşletmecisi), dünyanın önde gelen aşçılarından MICHELIN yıldızlı restoran işletmecisi Fransız Şef Christian Plumail (L’Univers-Nice İşletmecisi), yurtiçinden ve yurtdışından yemek ve mutfak kültürü alanında tanınmış şefler ile diğer destekçi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

"ATEŞBAZ-I VELİ OCAĞININ BAŞINDA KALMAYA DEVAM EDECEK"

‘’Yaklaşık 6 ay önce çalışmalarına başlanan Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri Töreni için Selçuk Üniversitesi Rektörlüğümüz, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği el ele verdi, Ateşbaz-ı ait olduğu yere, kendi ocağına Konya’ya döndürdü’’ diyerek sözlerine başlayan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Bu ödüllerin Konya'da gerçekleştirilmesi gerektiğine inandık ve bu amaçla yola çıktık. Bundan sonra Ateşbaz-ı Veli ocağının başında kalmaya devam edecek ve bu ödül töreni önümüzdeki yıllarda Konya'da içeriği daha da zenginleştirilerek devam edecektir." dedi.

‘’BU BİR YARIŞMA DEĞİL’’

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ise "Bu organizasyonu daha önceleri İstanbul'da gerçekleştirmeye çalıştık. Artık burada gerçekleştirilecek olması gerçekten çok anlamlı. Şunu da söylemek istiyorum ki bu bir yarışma değil. Ödüllerin içerisinde yer alan her aday, her kurum ve kuruluş bizim için çok önemli. Aday gösterilen ve ödül alan herkesi kutluyorum" diye konuştu.

Torku olarak Konya'nın değerlerine sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Anadolu Birlik Holding CEO'su Hamdi Bağcı ise, "Ateşbaz-ı Veli'nin kültür mirasını yaşatmak adına gerçekleştirilen bu organizasyonda ve Ateşbaz'ın ocağına dönmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan da ortak işbirliğiyle bu ödül töreninin Konya'ya kazandırıldığını belirterek Ateşbaz-ı Veli hakkında katılımcılara bilgi verdi.

İŞTE ÖDÜLLER

Açılış konuşmalarının ardından Anadolu’da hizmet veren, kendi yöresi-bölgesi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş kişi, kurum ve kuruluşlara 7 ayrı kategoride başarı ödülleri verildi. Buna göre bu yıl ki Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürleri ödüllerini alan kişi, kurum ve kurulrşlar şunlar:

Araştırma/İnceleme/Kitap Kategorisi’nde Malatya Mutfak ve Yemek Kültürü adlı çalışması ile İbrahim Halil Kılıç.
İşletmeler Kategorisi’nde Honça Anatolia Cuisine.
Mutfak Endüstrisi Firma Kategorisinde İnoksan.
Resmi ya da Özel Kurum, Kuruluş, Sivil Toplum Kuruluşu Kategorisinde Yemek Sanatları Merkezi (YESAM).
Gıda Üretimi Firma Kategorisinde Keifi Çay.
Mutfak Hizmet Sektörü Kategorisinde ise Doğuş D-Ream.

FEYZİ HALICI ONUR ÖDÜLÜ HÜSEYİN ÖZER’E

Organizasyon kapsamında Türk mutfak kültürüne verdiği katkılardan dolayı Feyzi Halıcı adına ‘Emek ve Onur Ödülü’ başlığı altında bu yılki ödülü Londra’daki Sofra Restoranları Sahibi Hüseyin Özer aldı. Hüseyin Özer’e ödülünü Feyzi Halıcı’nın kız kardeşi Nevin Halıcı takdim etti.

ANADOLU MUTFAKLARI DA ÖDÜLLENDİRİLDİ

Etkinlik kapsamında Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından belirlenen çeşitli bölgelerdeki Anadolu Mutfaklarına da plaket ve ödül takdim edildi. Bu mutfaklar Tokat’tan Saklı Bahçe-Orta Karadeniz, Antalya’dan 7 Mehmet-Akdeniz, Konya’dan Konak Konya Mutfağı (Köşk) İç Anadolu, Malatya’dan Kervansaray Malatya Sofrası-Doğu Anadolu, İzmir’den Bülbül Yuvası-Ege, Gaziantep’ten İmam Çağdaş-Güneydoğu Anadolu, Kırklareli’nden Dörtler-Trakya, İstanbul’dan Kebap-Badem Koşu Yolu, Balıkçı-Balıkçı Kahraman Sarıyer, Yenilikçi Türk Mutfağı-Saklı Köşk Moda olarak belirlendi.
Törende ayrıca Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürleri Ödül Töreni düzenleme kurulu üyelerine de protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi.