Ateşle oynuyorlar!

Barzani Kuzey Irak'ta bir anda tansiyonu yükseltti. Bölgedeki Türkmenleri çıkmaza sokan referandum kararına Türkiye sert tepki koydu. Barzani tavrını değiştirmezse bu tepkilerin daha da artacağı öngörülüyor.
Ateşle oynuyorlar!

Gazeteci Yazar İsmail Yaşa Kuzey Irak’ta yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.  İŞID’in saldırdığı zaman Türkiye’den İran’dan yardım istediğini ifade eden Yaşa,  “İŞID’e dahi karşı koyamayan Barzani’nin hem Bağdat’ı hem Türkiye’yi hem de İran’ı birden karşısına alacak şekilde karşısına alacak şekilde hareket etmesinin sebebinin çözebilmiş değiliz.  Sadece İsrail ve Amerika’nın desteğiyle yapılacak bir iş değil. Nihayetinde komşu değiller” diye konuştu.

referandum-(1).jpg

‘TÜRKİYE İLK OLARAK SURİYE’YE MÜDAHALE ETMELİ’

Türkiye’nin söylemiyle eylemi arasında farklılıklar olduğunu ifade eden Yaşa, “Kuzey Suriye’deki doğrudan PKK tehdidi dururken Kuzey Irak’a bir operasyon ne kadar doğru olur.  Burada Türkiye’nin öncelikli olarak Suriye’ye müdahalesinin doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü hiçbir şekilde Türkiye’yi kuşatma harekatı Akdeniz’e kadar ulaşamazsa bunun başarılı olması mümkün değil. Türkiye için birinci tehdit PKK’nın kontrol ettiği Kuzey Suriye’dir.  Gelişmelere bakıldığında Türkiye’nin hemen müdahale edecek hissi var ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE GEREKENİ YAPACAKTIR’

Türkiye’nin konuya hakim olduğunu ve sahada ne gerekiyorsa onu yapacağının altını çizen Yaşa, “Referandum yapıldığı zaman hemen Irak’tan ayrılacağımız anlamına gelmiyor’ diye Türk liderlerin açıklamaları var.  Ortadoğu’daki bazı ülkelerinde Türkiye’yi sınırlandırma düşüncesiyle Kürtlerin bağımsızlığına destek verdiklerini düşünüyorum. El altından Barzani’ye destek mesajları gidiyordur. Türkiye konuya hakim ve takip ediyor. Sahada ne gerekiyorsa onu yapacaktır.  Türkiye son yıllarda hem bölgede hakim hem de belirli gücü var. Gelişmeleri iyi takip ediyor” dedi.

referandum1-(2).jpg

‘ÇATIŞMALARIN FİTİLİ ATEŞLENEBİLİR’

Kürtlerin eskiden beri bağımsızlık taleplerinin olduğunu belirten Yaşa, “Adı konulmamış bir devlet gibi hareket ediyorlar. Barzani, referandum sonucunu Bağdat’a karşı anlaşmazlıklara bir koz olarak kullanmak isteyebilir.  Bunu son fırsatları olarak da görüyor olabilirler. Barzani bağımsız devleti kuran lider olarak tarihe geçme arzusuyla hareket ediyor.  Türkiye, İran ve Bağdat ciddi yaptırım uygularlarsa hayat şartları kötüleşir. Çatışmaların fitili ateşlenir. Her yerde Kürtler çoğunlukta değil. Merkezi hükümet güçleri ve Türkmenler silahlı direniş gösterirlerse çatışma çıkabilir. Oldu bitti ile Kürt bölgesine dahil edilmek istenen yerler var. Dolayısıyla bu Arap-Kürt, Kürt- Türkmen çatışmalarının fitilini ateşleyebilir” ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ

8-1-2-027.jpg