Ateşli hastalıklar vitiligoyu etkiliyor

Sıkıntı, stres, ateşli hastalıklar ile deri travmaları vitiligo alanlarının oluşmasına neden olabiliyor.
Ateşli hastalıklar vitiligoyu etkiliyor

Sıkıntı, stres, ateşli hastalıklar ile çarpma gibi travmalar ve güneş yanığı gibi nedenlerle meydana gelen deri travmaları vitiligo alanlarının oluşmasına neden olabiliyor. 
Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen, değişik büyüklükte ve sayıda, iyi sınırlı, süt beyazı renkte yamalar şeklinde görülen bir deri hastalığı olan vitiligo, nadiren de olsa doğumsal görülebiliyor. Toplumda ala veya alaca hastalığı olarak bilinen vitiligo hastalığı fiziki şikayete sebep olmasa da, uzmanlar hastalığın renk kaybı gibi ciddi kozmetik bozukluğa yol açtığını ve özellikle koyu deri rengi olan kişilerde psikolojik bir bozukluğun kaynağı olabildiğini belirtiyor.
Medicana Konya Hastanesi Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Necla Eryılmaz, vitiligo sebebi hakkında az şey bilinen bir hastalık olduğunu söyleyerek, "Vitiligo göze batan görünümünden dolayı binlerce yıldır bilinmektedir. Antik çağlardan beri bilinmekte olan vitiligo hakkındaki en eski belgelere Ebers Papirüslerinde rastlanmıştır. Toplumlarda yaş, cinsiyet ve ırk ayrımı yapmadan her 100 kişiden 1-2 kişide görülür. Genelde 10-30 yaş arası başlangıç sıktır" dedi.

HASTALIĞIN NEDENİ HALEN TAM BİLİNMİYOR
Vitiligonun vücudun herhangi bir bölümünde görülebildiğini ifaden eden Eryılmaz, "Sık tutulan alanlar, yüz, eller, kollar, bacaklar ve genital bölgedir. Birçok faktör üzerinde durulmakla birlikte hastalığın nedeni halen tam bilinmemektedir. Diabet, tiroit hastalıkları gibi hastaların yüzde 30’unda ailede vitiligosu olan biri bulunur" diye konuştu.

BAŞKA HASTALIKLARA KARIŞIR MI?
Vitiligo hastalığının başka hastalıklara karışıp karışmayacağı yönündeki soruya ise Eryılmaz, "Bazı mantar hastalıkları, ben türleri ve güneşlenme sonrası veya böcek ısırıkları sonrası deride renk açılması görülebilir ve vitiligo ile karışır" cevabını verdi.

HASTALIĞI ARTIRAN FAKTÖRLER...
Vitiligo hastalığını arttıran faktörlerden bahseden Necla Eryılmaz, "Sıkıntı, stres, ateşli hastalıklar ile çarpma gibi travmalar ve güneş yanığı gibi nedenlerle meydana gelen deri travmaları hastalığın şiddetlenmesine ya da yeni vitiligo alanlarının oluşmasına neden olabilir" ifadelerini kullandı.

VİTİLİGO NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Vitiligo tedavisinde amacın renk hücrelerinin tekrar normal çalışmasını sağlamak olduğunu aktaran Necla Eryılamaz, "Kremler, ultraviyole tedavileri, bazı ağızdan alınan ilaçlar günümüzde en sık kullanılanlardır. Her tedavi, her hasta için uygun değildir. Hastanın yaşı, yaşam tarzı, vitiligonun tipi ve yaygınlığı, bulunduğu bölge, hastalığın aktivitesi, tedavinin yarar-zarar oranının bilinmesi tedavinin seçiminde etkilidir. Erken teşhis ve tedavi önem taşımaktadır. Krem tedavileri sınırlı alanlarda vitiligosu olanlara uygulanabilir. Başarı hastaya göre değişir. En sık kullanılan kortizonlu kremlerdir. Çok yaygın ve uzun süre kullanımlarda ve yüz gibi derinin özellikli olduğu bölgelerde yan etkiler açısından dikkatli olunmalıdır. Topikal immunomodülatör ilaçlar güvenli ve cevap belli bölgelerde oldukça iyidir. İmmün sistemi güçlendirici topikal ve sistemik desteklerden faydalanılabilir. Stresin tetikleyici rol oynadığı hastalarda psikolojik destek gerekir. Az sayıda hastaya uygulanabilen normal derinin vitiligolu alana nakledildiği cerrahi yöntemler sınırlı merkezlerde uygulamaya girmiştir. Diğer bir tedavi şeklinde ise vitiligosu çok yaygın olan hastalarda hastalıksız deri alanlarının normal rengi ilaçlarla açılarak kabul edilebilir bir kozmetik görünüm sağlanmaya çalışılır. Makyaj ve kamuflaj ürünleri ilekapatmak kolay ve güvenlidir. Tüm deri renklerine uygun kozmetikler mevcuttur. Bu bir tedavi yöntemi değildir, görünümü geçici olarak düzeltir ama hastaları görünüş açısından çok rahatlatır" açıklamasında bulundu.