"Atık su faaliyetlerine hız verdik"

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "Ergene Nehri'nin eski günlerine kavuşması için Ergene Eylem Planı kapsamında bölgede 12 atık su arıtma tesisini hizmete aldık. Ayrıca Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ve Tekirdağ Çorlu olmak üzere 3 kolektör de tamam
"Atık su faaliyetlerine hız verdik"

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Nehri'nin eski günlerine kavuşması için Ergene Eylem Planı kapsamında bölgede 12 atık su arıtma tesisini hizmete aldıklarını belirterek, "Ayrıca Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ve Tekirdağ Çorlu olmak üzere 3 kolektör de tamamlanarak işletmeye alındı. Ergene Havzası dışında da atık su faaliyetlerine hız verdik." dedi.

Bakan Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün inşa ettiği atık su arıtma tesislerini birer birer hizmete aldıklarını dile getirdi.

Hizmete alınan bu tesisler ile arıtılan suların sulama ve sanayi gibi sektörlerde tekrar kullanıldığına dikkati çeken Eroğlu, işleme tabi tutulmadan tabiata salınması durumunda çevresel felaketlere sebep olabilen atık suların, aynı zamanda günümüzün ve geleceğin en büyük meselelerinden biri olarak görülen su kıtlığı probleminin çözümü için müthiş bir alternatif kaynak olma özelliği taşıdığını belirtti.

Bakan Eroğlu, "Bu sebeple Orman ve Su İşleri Bakanlığı atık suları halledilmesi gereken bir problem olmaktan çok, özellikle toplumların karşı karşıya kaldığı su probleminin çözümü için bir olanak olarak görüyor." dedi.

Atık suların iyi yönetildiği zaman büyük fırsatlar sunduğuna dikkati çeken Eroğlu, "Atık suları görmezden gelirsek çevresel, sıhhi, iktisadi ve toplumsal krizlerin kaynağı haline gelebilir. Fakat atık su arıtıldıktan sonra aralarında içme suyunun da yer aldığı birçok kullanım alanına sahip bulunuyor. Bu kullanım alanlarını zirai sulama, sanayi, yer altı suyunun takviye edilmesi, mesire alanlarının oluşturulması ve beslenmesi ile tuvaletlerde kullanım olarak sıralayabiliriz." ifadelerini kullandı.

- "Tesisleri belediyelerin inşa etmesi gerekiyor"

Eroğlu, Bakanlık olarak Türkiye'de atık su arıtımı ve arıtılan suyun yeniden kullanımına yönelik faaliyetleri giderek artırdıklarını vurguladı.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Aslında belediyelerin yapması gereken bu tesisleri DSİ'nin yapma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Fakat bu probleme kayıtsız kalamadık. Bu maksatla ilk aşamada çalışmalarımızı Ergene Havzası'nda yoğunlaştırdık. Ergene Nehri'nin eski günlerine kavuşması için Ergene Eylem Planı kapsamında bölgede 12 adet atık su arıtma tesisini hizmete aldık. Ayrıca Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ve Tekirdağ Çorlu olmak üzere 3 kolektör de tamamlanarak işletmeye alındı. Ergene Havzası dışında da atık su faaliyetlerine hız verdik. Trabzon Atasu Barajı Atıksu Tesisleri ve Çankırı Güldürcek Barajı Havzası Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisi'ni tamamlayarak işletmeye aldık. Ayrıca önceliği olan bölgelerde 5 adet atık su arıtma tesisinin projesini tamamladık, 6 adetinin ise projeleri sürüyor."

- Tesislerde en yeni teknolojiler kullanılıyor

DSİ'nin 2012'de başlattığı atık su arıtma tesisi atılımı ile bu tesislerde en yeni teknolojileri kullandıklarını vurgulayan Eroğlu, "Bu atılım ile hem toplum ve çevre sağlığı, hem de su temini açısından büyük kazanımlar sağlıyoruz. Ayrıca bu yatırımlar ile yörenin gelişmesi, insanların arıtılan suyu ve çıkan çamuru tarımsal alanlarda güvenle ve ekonomik bir şekilde kullanması sağlanıyor." değerlendirmesini yaptı.


Kaynak: