AÜ Sismik İzolatör Test Merkezi açıldı

Olası bir sarsıntıda binanın yıkılmasını engelleyen sismik izolatörlerin testlerinin gerçekleştirileceği merkez, Türkiye'nin bu konudaki dışa bağımlılığının önüne geçecek- Eskişehir Valisi Çakacak: "Merkez, ileride yapılacak yapı stoklarının, yapı tasarım
AÜ Sismik İzolatör Test Merkezi açıldı

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) İkieylül Yerleşkesinde kurulan Sismik İzolatör Test Merkezi törenle açıldı.

İnşaatın taşıyıcısının altına yerleştirilerek olası bir sarsıntıda yatay hareketliliği sağlayıp yıkımı engelleyen sismik izolatörlerin testlerinin gerçekleştirileceği ve bu konuda dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak AÜ Sismik İzolatör Test Merkezi'nin açılışına Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve akademisyenler ile davetliler katıldı.

Vali Çakacak, burada yaptığı konuşmada, test merkezinin sadece Türkiye'ye değil dünyaya ve insanlığa hizmet vereceğini kaydetti.

Söz konusu merkezin dünyada sadece 5 tane bulunduğu ifade eden Çakacak, "Bizden önce 4 ülkede vardı ve bu 5'incisi olacak. Bizim için gurur verici bir şey. İzolatörlerin test merkezinin ülkemizde olması bizim için gurur verici. Merkez, ileride yapılacak yapı stoklarının, yapı tasarımlarının deprem tehlikelerinden en az zararla atlatılmasına yönelik son derece büyük işlev görecektir." diye konuştu.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise AÜ'nün mühendislik, inşaat fakülteleriyle Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsünün deprem araştırmaları yaptığını anımsatarak, merkezin söz konusu araştırmalara tamamlayıcı bir unsur olacağını vurguladı.

Merkezde akademisyenlerin önemli akademik çalışmalara ve başarılara imza atacaklarını anlatan Gündoğan, şöyle konuştu:

"Ülkemiz yerli ve milli sanayiye son yıllarda ehemmiyet veriyor. Biz de Türkiye'de üretilecek deprem izolatörlerinin bünyemizde test edilmesini sağlayarak İtalya, Japonya, ABD gibi ülkelere gitmesinin bir anlamda önüne geçeceğiz. Burası ayrıca sadece Türkiye'de üretilen izolatörler değil yurt dışında üretilen izolatörlerin de test edileceği bir merkez olacak. Hem ciddi anlamda döviz tasarrufu yapılacak hem de yurt dışından ekonomik kaynak gelmesi de bu vesileyle sağlanmış olacak."

Konuşmaların ardından test merkezi açıldı.

Kaynak: