Avn: Trump bölgeyi saran alevlere benzin döktü

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, "Başkan Trump, Kudüs'ü özellikle seçerek sadece sorunu büyütmedi, barışı bir kenara iterek bölgeyi saran alevlere benzin döktü." dedi.
Avn: Trump bölgeyi saran alevlere benzin döktü

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararıyla "bölgeyi saran alevlere benzin döktüğünü" söyledi.

Lübnan'da görev yapan çeşitli ülkelerin büyükelçi ve diğer diplomatik temsilcilerini Baabda Cumhurbakanlığı Sarayı'nda kabul eden Avn, burada yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararı ve Suriye'de yaşanan kriz bağlamında Lübnan'ın siyasi ve güvenlikle ilgili istikrarına dikkati çekti.

Trump'ın Kudüs kararına yönelik eleştirilerini yineleyen Avn, "Her devletin dünya üzerindeki büyükelçiliklerinin yerini seçme hakkı var. Tabii ki bu, uluslararası hukuka ve iki devletli çözüm anlayışına uygun olmalı." dedi.

ABD'nin kararının tüm bölge için tehlike arz ettiğini belirten Avn, "Başkan Trump, Kudüs'ü özellikle seçerek sadece sorunu büyütmedi, barışı bir kenara iterek bölgeyi saran alevlere benzin döktü. Bölgenin sorunları üzerine, adalet temelinde ve hakların tanınması kapsamında ciddi bir şekilde gidilmezse bir barış olmayacak." ifadelerini kullandı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, "Şüphesiz ki bölgede yaşanan krizler nedeniyle istikrarı ve güvenliği korumak çok zor. Ancak biz bu konuda güvenlik güçlerimizin de çabasıyla elimizden geleni yaparak tansiyonun Lübnan'ı sarmasını engelledik." diye konuştu.

Lübnan'da yaşayan Suriyeli mültecilerin ülke için iktisadi, güvenlik ve siyasi sorunlara neden olduğunu dile getiren Avn, mülteci krizinin daha ciddi bir boyuta ulaşmadan çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Seçim tartışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Avn, önemli seçmen kitlesine sahip siyasi partilerin bir araya gelerek istikrarı koruma noktasında çaba gösterdiğini hatırlattı.

Mecliste kabul edilen nispi temsile dayalı seçim yasası sayesinde Lübnanlıların adil temsil edileceğini ve bunun siyasi istikrarı pekiştireceğini söyleyen Avn, "Genel seçimlerin zamanında yapılması konusundaki kararlılığımı tekrar vurguluyorum." dedi.

Lübnan'da genel seçimlerin 6 Mayıs 2018'de yapılması kararlaştırılmıştı.